Esterházy-kastély, avagy a magyar Versailles

Hazánk nyugati országrészének egyik fő turisztikai látnivalója a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne kiállított kortörténeti kiállítás. A barokk palota, a „magyar Versailles” a 18. század végén az ország egyik fő kulturális központja volt.

Fertőd 1950-ben Eszterháza és Süttör egyesülésével jött létre. Süttör előbb a Kanizsai, majd a Nádasdy család nemesi birtoka volt. 1681-ben került az Esterházyak tulajdonába, melyet az 1719-es letelepedésükig csak bérbe adtak.

1720-ban építtette Esterházy József a 22 szobás vadászkastélyt, melyet fia, Esterházy „Fényes” Miklós megbízásából kibővítettek és főúri pompájú kastéllyá alakítottak át. A nagy beruházásnak köszönhetően jöhetett létre, az épületegyüttestől nyugatra Eszterháza, ahol a kastélyban dolgozó cselédek mellett, a letelepedő kőművesek is otthonra leltek.

A kastély díszudvarába a pazar, háromnyílású, kovácsoltvas kapun keresztül juthatunk be. „A festői mozgalmasságú szabadlépcsőkön lehet eljutni a gazdag dísztermet magában foglaló középrészhez és a csipkeszerű szalagfonatos kőmellvéddel koronázott belvederére.”

Mind a 126 szobája és berendezése rokokó díszítésben gazdag.

A földszinti  Sala Terrana térkialakítása és gazdagon mintázott stukkói…

…és a helyreállított kínai szoba.

Josef Ignatz Mildorfer Apollón a Nap szekerén című freskója az első emeleti díszteremben.

A közép rizalit mögött a dísztermet…

…és a hozzá kapcsolódó zenetermet találjuk, melyek légtere két emeletnyi magasságot ölel át.

A kastély körül francia parkot alakítottak ki. Ezek a zöld növények díszítik a centrumból sugár irányban szerteágazó utakat. A XIX. században angol parkká formálták.

Fotó: Kissné Horváth Júlia, Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 6 =

hirdetés