Étkező, ahol jó enni, ahol jó lenni Harmóniateremtés Feng Shui-jal 11.

Az étkező az egyik olyan pontja a lakásnak, amelynek használatából következtethetünk az étkezési szokásokra és arra, miként is élik meg az ott lakók a jelenlegi állapotot. Ahol nincs is étkező vagy csupán akkora, hogy a házigazda fér el ott, az a rohanás nagy mestere, aki jobb esetben magára még odafigyel.

A régi nagy étkezők mára sokak szemében elavult kort idéznek, amikor még volt türelmük és idejük az embereknek önmagukra, a családjukra, a barátaikra. Ha szeretnénk mindezt újra megteremteni, ahhoz első lépésben váljon étkezőnk nyugodt szigetté a rohanó, örökké időzavarban lévő külvilágban.

Fotó: Pamela Hope Designs

A kellemes falszínek, a hangulatos képek mindezt elősegítik fizikai szinten. Inkább ne is legyen óra ebben a helyiségben, hogy ezzel is támogassuk a nyugodt étkezést, a kellő odafigyelést. Természetesen, a tévét is távolítsuk el, vagy kapcsoljuk ki az étkezés idejére. Lehet, hogy ez először nehéz lesz és büntetésnek érezzük, mint gyermekünk a tévé elvonást, ha rossz jegyet hozott. Ám hamarosan megtapasztaljuk, hogy kiegyensúlyozottabbá, békésebbé válunk, átértékelődnek gondolataink. Ismerek olyanokat, akik annyira megízlelték ennek áldásos hatását, hogy pár év után a tévéjüket elajándékozták.

Nagy jelentősége van az étkező elhelyezkedésének, hiszen az ételeket a konyhából oda kell vinni; ezért érdemes valóban közel elhelyezni a két helyiséget egymáshoz.

A Feng Shui szerint kedvezőbb a konyha és az étkező elválasztása, mert különféle energiáik keveredése nem túl kedvező. Ha ez ellentétes elképzeléseinkkel, akkor ne kényszerítsük magunkat a kivitelezésére. Ellenben a nappalitól, ha a három funkció egy légtérben van, válasszuk el. Legalább paravánnal, virágtartókkal vagy térelválasztó bútorral, ha falat nem is emelünk közéjük.

A nappali aktív energiája gátolja az étkezés lassúbb, csendesebb folyamatát. Aki ideges, túlpörgetett állapotú, annak ez kiváló gyógyír. Az étkezőből ne lehessen rálátni a lakás főbejárati ajtajára, mert ez is fokozza a gyorsaságot. Ilyen esetben már rohannánk dolgunk után, a vendégek pedig étkezés után szintén hajlamosak lesznek azonnal távozni.

Legalább étkezés idején kerüljük a fotón látható 2in1 megoldást: az asztal egyik fele hol étkezőasztalként, hol dolgozóasztalként funkcionál. Fotó: Examiner

Az étkezőasztalok közül a legjobbak a kerek asztalok vagy a lekerekített sarkúak, akár négyszög, akár téglalap alakúak. Az éles sarkok a beszélgetésben vitákat generálhatnak, az ott ülők közti ellentéteket erősítik fel. Ezért jobb kerülni vagy abrosszal állandóan terítve tartani, hogy elvegye mind a helyzet élét, mind a látványát.

Ki üljön az asztalfőnél? Kerekített asztaloknál ez a dilemma kiiktatható
Fotó: Houzz

Ha felidézzük Arthur király kerek asztalát, ott e forma az egyenrangú helyzet jele volt. Az asztalfő pedig kifejezi a dominanciát. Mi dönthetünk, milyen típusú családszerkezet áll hozzánk közelebb. Az étkező asztalunk mindenesetre a jelenlegi állapotot mutatja. Sok Feng Shui könyv javasolja az étkezőben a tükröt, azért, mert megkétszerezi az asztalon lévő étel mennyiségét és bőséget teremt. Ez csak akkor igaz, ha az asztal a 4. Gazdagság, siker életterületen áll. Ellenkező esetben mást energetizál vagy rombol, attól függően, hogy a víz elemű tükör hogyan viszonyul ahhoz az elemhez, ahol az étkező van. Tehát, ha bizonytalan milyen zónán is helyezkedik el az étkező, akkor ez kerülendő megoldás.

 

Halzer Dorottya

Halzer Dorottya, okl. Feng Shui konzultáns

www.afengshui.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 2 =

hirdetés