Európa népszerű turisztikai attrakciója: a Vörösmarty téri adventi vásár

November 28-án nyílt meg Budapest három nagy adventi vására. Az év utolsó napjáig a Városháza parkban, a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt is várják a látogatókat többek között adventi témájú előadásokkal, korcsolyapályával, kézműves programokkal, fényfestéssel és gasztronómiai vásárral. Másodszorra rendezik meg összehangolt időpontban és tartalommal a három nagy fővárosi karácsonyi vásárt. A három program közül a legrégebbi, a 15 éves múltra visszatekintő Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt ma már Európa egyik legkedveltebb téli turisztikai attrakciójaként emlegetik, tavaly első helyen állt a Sunday Times hat európai karácsonyi vásárt felvonultató rangsorában, de szerepelt a Travel & Leisure tízes listáján, valamint az Expedia Times és a The Daily Telegraph toplistáján is. A napokban néztük meg a vásári kínálatot.

hirdetés 

hirdetés 

A Vörösmarty téren idén 121 kézműves kínálja a legkülönbözőbb portékákat, az ékszerektől a kerámia tárgyakon át a szűcs- és bőrmunkákig, de a gasztronómiai termékek és az ünnephez illő forró italok széles választékából is válogathat a közönség. A tér sarkában álló színpadon dzsessz, utcazene és világzene szól majd minden hétköznap délutántól, hétvégén pedig már délelőttől egészen késő estig. A gyerekeket a minden nap nyitva tartó játszóház mellett egy 1930-as években készített körhinta is várja, amelyen Grimm és Andersen meséi, valamint a János vitéz egyes jelenetei elevenednek meg. A téren elhelyezett óriási adventi koszorúnál vasárnaponként ünnepi gyertyagyújtást tartanak.

Körhinta az 1930-as évekből

Óriási adventi koszorú

Akik visszatérő látogatói a Vörösmarty téri adventi vásárnak, tudják, mire számíthatnak. A kézművesek által kínált termékek köre színes, sok az ismerős portéka, az évről évre visszatérő árus, s az is feltűnő, ha egy-egy népszerű termékkör (alkotó) nincs jelen. A kínálatról elmondható, hogy jórészt minőségi kézműves termék, akadnak persze kevésbé igényes portékák is, de összességében színvonalas a felhozatal. A termékek árait tekintve nagy a szórás, 300 forintért is kaphatunk apró, szép dísztárgyat, de nem ez a jellemző – mindenért többet fizetni Budapest belvárosában, ahol ilyenkor (is) hemzsegnek a külföldi turisták.

A Vörösmarty térre ilyenkor éhesen nem szabad menni! A kitelepült vendéglátósok árai a csillagos eget verdesik. Egy kürtőskalácsért 1500 forintot kérnek (a Nagykörúton 290 forint), egy szál kolbász 1800 forint, s lehetne sorolni… Puncs, forralt bor, tea, sütemények, magyaros egytálételek, húsételek – lehet válogatni, az ételeket, italokat a bodegák előtt felállított teraszokon fogyaszthatják el a vendégek.

Fiókgomb

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizenhárom =

hirdetés