Ez fájni fog. Egy fiatal orvos naplója. Könyvajánló

Ez fájni fog. A könyv szerzője Nagy-Britanniában dolgozott orvosrezidensként 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; a kötet lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók.

Egy fiatal orvos – Adam Kay – számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat – olvasható az Athenaeum Kiadó ajánlójában.

Lebilincselő olvasmány a morbid humor kedvelőinek

– Íme, a naplóm a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál töltött időmből, a véres valóság. Hogy milyen volt a frontvonalban, hogyan csapódtak le a dolgok a magánéletemben, hogyan sokalltam be egy szörnyű napon. (Elnézést a spoilerezésért, na de a Titanic vetítésén is tudni tetszettek, mi a vége.) – írja a szerző.

Adam Kay 1980-ban született. Hat év tanulás és hat év praxis után kilépett az orvosi kötelékből, ahová főként családi vonatkozások miatt került. Már az egyetemen parodizált és írogatott humoreszkeket. Az írást napló formájában kórházi orvosként is folytatta. Bármilyen fáradt és kimerült volt, úgy érezte, hogy le kell írnia, amit tapasztalt. Egy interjúban azt vallotta, számára a naplóírás egyfajta terápia volt. A mindennapi ember számára az orvos sokszor nem is emberi tényező: Adam Kay ezzel a naplóval azt szeretné „bebizonyítani”, hogy

egy orvosnak is vannak érzései, lehet vidám, szomorú és különféleképp dolgozza fel a tragikus eseteket.

Van, aki alkohollal, van, aki futással – ő speciel naplót írt. Hat éven át praktizált különböző orvosi területeken, míg végül a szülészet-nőgyógyászatnál kötött ki. Leírása szerint körülbelül 1200 gyermeket segített a világra.

Volt azonban egy tragikus eset, amelynek a feldolgozásához az írás sem volt elég, és rá kellett jönnie, hogy így viszont nem alkalmas orvosnak, és otthagyta a pályát.

Az Ez fájni fog eredeti megjelenésekor, 2017-ben a könyv rögtön felkerült a Sunday Times bestseller listájára és több mint egymillió példányban kelt el. 2018-ban az Egyesült Királyságban az év könyve lett, sőt az év non-fiction könyve. Adam Kay megkapta az év felfedezettje díjat és könyve tavaly elnyerte a Sunday Times Humoros könyve díjat is. Különböző fesztiválokon lép fel humoristaként, de előadott Harry herceg 30. születésnapján is.

Az Ez fájni fog az a fajta könyv, amit nem egyszerű közösségi közlekedési eszközön olvasni, garantálhatók ugyanis a nevetőgörcsök. (…) De akármennyit nevetünk is, a könyv valójában egy lesújtó beszámoló az egészségügy állapotairól.

Fordította: N. Kiss Zsuzsa

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × négy =

hirdetés