Hogyan tisztítsuk, szagtalanítsuk a fa vágódeszkát?

Különböznek a vélemények arról, melyik a jobb vágódeszka: a fa vagy a műanyag. A háztartásokban általában mindkettő megtalálható. Bármelyiket is használjuk, nagy figyelmet kell fordítani a tisztításukra, mivel könnyen megtelepszenek rajtuk a baktériumok.

A műanyag vágódeszka húsokhoz, zöldségfélékhez talán ideálisabb, és általában véve sterilebb felület a fánál. A fa vágódeszkák viszont esztétikusak, természetesek, nem feltétlenül kell száműznünk őket a konyhából, tökéletesen ideálisak például kenyérszeleteléshez. A fa porózus szerkezeténél fogva jobban vonzza a baktériumokat, és szívja magába a szagokat, különösen akkor, ha hagymaféléket vágunk rajta.

Tisztítsunk környezetbarát módon!

A fa vágódeszka fertőtlenítő, szagtalanító tisztításához mindössze durva szemcséjű sóra és citromra van szükség.

Először alaposan mossuk át forró vízzel, és sikáljuk át súrolókefével, vagy a szivacs dörzsfelületével a vágódeszkát. Facsarjuk ki fél citrom levét a deszkára, és nedves ruhával, puha szivaccsal oszlassuk el a citromot a vágófelületen.

Hagyjuk kicsit állni, majd  terítsünk sót a deszkára – nem kell a citromlevet lemosni -, és alaposan dörzsöljük át a felületet szivaccsal. A só fertőtlenít és eltüntetni a szagokat.

A fertőtlenítő tisztítást hetente célszerű megismételni. Az általános – napi – tisztításhoz ecet is jó! Ha mosogatószert használunk, alaposan mossuk át tiszta vízzel a deszkát!

 

Fotó: mary crimmins

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + hét =

hirdetés