Fabútorok ápolása

A kopottas – látszólag selejtezésre érett – fabútorok gondos felújítás után a lakás, vagy a családi nyaraló becses darabjai lehetnek. Az ódivatúnak ható darabokat a modern lakásokból sem kell száműzni, a hight-tech lakásokban is jól mutatnak. Tippek fabútorok ápolásához.

Hogy mennyire tartós egy bútor, nagy mértékben függ attól, hogy milyen fából készült, s milyen felületkezelést kapott. Sokan kedvelik a natúr hatású fabútorokat, de ezek könnyen szennyeződnek, sérülékenyek s igénybevételtől függően foltosodik a felületük, sőt, repedések is megjelenhetnek rajta. A repedés leginkább a nagy hőterhelésnek kitett darabokat veszélyezteti. A sérülés viaszos kezeléssel megelőzhető, de az apróbb repedéseket is célszerű viasszal feltölteni. A viasz (például a méhviasz) óvja a fát a kiszáradástól, vékony portaszító réteget képez, így a szennyeződések is könnyebben eltávolíthatók a felületekről.

Növényi olaj: a legjobb ápolószer

A natúr fabútorok ápolásához növényi olajokat, gyantát, viaszt, kovasavat, szilikátokat, facukrot, lignint, cellulózt tartalmazó természetes felületkezelő termékeket ajánlanak. Az olaj nem képez a lakkokra jellemző átjárhatatlan filmréteget; mélyen beszívódik az anyagba, impregnál, gátolja a nedvesség felszívódását. Az olaj jó alapozó, tartós, kopásálló bevonatot képez a viaszkezelés előtt.

Lakkozott bútor: kényes szépség

A lakkozott fabútorok ugyan tartósak lehetnek, s a lakk a szennyeződésektől is védi a fát, de a sérülések, karcolások jól látható – nehezen eltüntethető – nyomot hagynak a bútorokon. Sokan azért ódzkodnak a lakk használatától, mert a szintetikus anyag „megmerevíti” a fát, a lakkal kezelt anyag nem tud „lélegezni”. A lakkozott fabútorokat enyhén nedves, majd száraz – filcmentes – ruhával célszerű áttörölni. Ha nedves a törlőkendő, a bútor foltos marad. A tisztítást követően bútorápolóval is érdemes áttörölni a felületeket, hogy a bútor szép fényes maradjon.

Kerti bútor: óvatosan a vizes tisztítással

A kerti asztalokat, székeket pácolni érdemes, növényi eredetű viaszok, olajok is megfelelőek a kezeléshez. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az erős napfény és a hőingadozás miatt a festés és a lakkozás nem bizonyul tartósnak. A natúr bútorok túl gyakori vizes tisztítást nem igényelnek, sőt, a helytelen tisztítószer használatával veszíthetnek is a szépségükből. Szappanos vízzel elegendő évente két-három alkalommal alaposan átmosni a bútorokat, egyébként pedig a száraz tisztítás a javasolt.

Tejben, vajban

A faragott felületeken lerakódott port tollseprűvel, ecsettel vagy kefével célszerű eltávolítani. A bútorokat időnként ajánlatos viaszos, lehetőleg színtelen pasztával fényezni. A fabútorok kezelését „különleges” anyagokkal is elvégezhetjük. Korábban bevett szokás volt, hogy a megfakult bútorokat nyers tejjel „frissítették fel”: az előzetesen portalanított felületeket tejbe mártott filcmentes ruhával szárazra és fényesre dörzsölték. Érdekesség: tölgy-, illetve mahagónifából készült bútoroknak a sörrel átitatott törlőkendő is szép fényt ad.

 

Ajánló

Vacuum cleaner in action

Szőnyegtisztítás vegyszermentesen

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + kettő =

hirdetés