Fahéjjal töltött briós
A puha kelt csigák fahéjas töltelékkel vannak töltve, a töltelékkel lehet kísérletezni.
Hozzávalók
50 dkg liszt
1 tojás
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej + 4 dkg élesztő
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
5-8 dkg puha vaj + 3-4 ek porcukor és őrölt fahéj
1-2 marék jégcukor a díszítéshez
Elkészítés
Tészta
Az élesztőt egy csipet cukorral a kézmeleg tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a sót, a maradék porcukrot, a reszelt citromhéjat, végül ráütjük a tojást és ráöntjük a tejben felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. A tésztát szép hólyagosra kidolgozzuk – ha van, akkor ehhez a művelethez egy dagasztógépet is használhatunk –, majd meleg helyen 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A briósok formázása
A tésztát 12-14 egyenlő részre osztjuk, majd a kis tésztadarabokat 20-25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. A tésztacsíkok felszínét vékonyan megkenjük puha vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral és őrölt fahéjjal. Végül a tésztát nem túl szorosan feltekerjük és csiga alakban felcsavarjuk, a tészta kilógó véget pedig aláhajtjuk. A kész briósokat sütés előtt további 20 percig kelesztjük, majd vízzel vékonyan megkenjük és megszórjuk jégcukorral, majd előmelegített 170°C-os sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp: A briósok tetejét tojásfehérjével is megkenhetjük, majd arra szórjuk a jégcukrot, így szép és csillogó sütiket kapunk. A briósok töltelékét kedvünk szerint tovább gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, vagy lekvárral is.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.