Fahéjjal töltött briós

A puha kelt csigák fahéjas töltelékkel vannak töltve, a töltelékkel lehet kísérletezni.

Hozzávalók

50 dkg liszt

1 tojás

8 dkg porcukor

8 dkg olvasztott vaj

2 dl tej + 4 dkg élesztő

1 csipet só

1 tk vanília kivonat

1 citrom reszelt héja

5-8 dkg puha vaj + 3-4 ek porcukor és őrölt fahéj

1-2 marék jégcukor a díszítéshez

Elkészítés

Tészta

Az élesztőt egy csipet cukorral a kézmeleg tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a sót, a maradék porcukrot, a reszelt citromhéjat, végül ráütjük a tojást és ráöntjük a tejben felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. A tésztát szép hólyagosra kidolgozzuk – ha van, akkor ehhez a művelethez egy dagasztógépet is használhatunk –, majd meleg helyen 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A briósok formázása

A tésztát 12-14 egyenlő részre osztjuk, majd a kis tésztadarabokat 20-25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. A tésztacsíkok felszínét vékonyan megkenjük puha vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral és őrölt fahéjjal. Végül a tésztát nem túl szorosan feltekerjük és csiga alakban felcsavarjuk, a tészta kilógó véget pedig aláhajtjuk. A kész briósokat sütés előtt további 20 percig kelesztjük, majd vízzel vékonyan megkenjük és megszórjuk jégcukorral, majd előmelegített 170°C-os sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: A briósok tetejét tojásfehérjével is megkenhetjük, majd arra szórjuk a jégcukrot, így szép és csillogó sütiket kapunk. A briósok töltelékét kedvünk szerint tovább gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, vagy lekvárral is.

Jó étvágyat!

ildiKOKKI profil

Ildi Facebook oldala >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 − 1 =

hirdetés