Fahéjas-diós és kakaós tekercs kelt tésztából

Fahéjas-diós és kakaós tekercs egy sütéssel. Kiadós családi adag – reggelire vagy uzsonnára, frissen sütve az igazi. 

Az alábbi recept szerint készült.

Hozzávalók

egy nagy tepsihez elegendő mennyiséghez

35 dkg finomliszt

10 dkg vaj (ebből 5 dkg a tésztához, 5 dkg a töltelékhez)

1,5 dl langyos tej

1 egész tojás

1/2 tasak szárított élesztő

csipetnyi só

2 ek cukor

Töltelékhez: 3 ek őrölt fahéj 2-3 ek cukorral keverve, 3 ek cukrozatlan kakaópor 2-3 ek cukorral keverve (cukrozott kakaópor is használható), maréknyi durvára vágott dió

Elkészítés

A langyos tejben keverjük el a szárított élesztőt kevés cukorral. Hagyjuk felfutni.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tojást, az olvasztott (nem túl forró) vajat, végül a felfuttatott élesztőt. A tésztát dolgozzuk össze. Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát kelesszük szobahőmérsékleten, letakarva a kétszeresére.

Készítsük elő a tölteléket!

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4-5 milliméter vastagságúra, a felületét kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá egyenletesen a tölteléket. A felére szórhatunk kakaóport, a másik felére pedig fahéjat. Éles késsel vágjunk a rúdból kb. két centis tekercseket.

A csigák végét igazítsuk a tekercsek alá, és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsire, szellősen, mert a sütés közben a csigák megnőnek.

A csigákat kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a durvára vágott dióval.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon, légkeverőn süssük kb. 25 percig. 

A tekercseket szórjuk meg szőlő- vagy porcukorral.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 12 =

hirdetés