Fahéjas-szilvás kevert süti
Szilvaszezonban ezt a sütit is érdemes kipróbálni! Őrölt fahéjjal ízesített kevert tészta az alapja, a széltében félbevágott szilva pedig úgy kerül a massza tetejére, hogy a felfelé néző magházba bele tudunk „ültetni” egy-egy nagy szemű fekete mazsolát vagy szilvalekvárt kanalazhatunk bele. Egyszerű praktika, mégis ez teszi különlegessé ezt a kevert sütit. Magas falú, közepes tepsiben és 22 centis tortaformában egyaránt elkészíthető.
Hozzávalók
2 nagy tojás
20 dkg liszt átszitálva (zabpehelyliszttel is elkészíthető)
5 dkg olvasztott, nem forró vaj
fél dl tej
3 púpozott evőkanál porcukor (vagy 3,5-4 ek eritrit)
fél tasak vaníliás cukor (vagy késhegynyi vaníliaőrlemény)
csipetnyi só
2 tk őrölt fahéj
1 tk sütőpor
kb. 20 dkg megmosott, széltében félbevágott kimagozott szilva fahéjas cukorba forgatva
kis maréknyi nagyszemű fekete mazsola (érdemes minőségi mazsolával készíteni) vagy szilvalekvár
Elkészítés
A tojásokat (nem kell szétválasztani), habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral (vagy őrleménnyel), a vajjal.
A többi, száraz összetevőt – lisztet, fahéjat, sütőport, sót – alaposan összekeverjük, majd a tojásos részhez adjuk és alaposan elkeverjük. A végén mehet hozzá a hideg tej.
Közepesen lágy masszát kapunk, amit sütőpapírral bélelt vagy vékonyan kivajazott tepsibe/tortaformába öntünk.
A masszát kirakjuk a félbevágott, fahéjas cukorba forgatott szilvaszemekkel és mazsolát ültetünk a felfelé néző magházba vagy kevés szilvalekvárt kanalazunk rá.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 30 percig sütjük (tűpróba ajánlott). A süteményt a tepsiben vagy tortaformában hagyjuk kihűlni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.