Fahéjas-szilvás rácsos pite
Mennyei illata sütés közben belengi a lakást…„békebeli” házi édesség omlós pitetésztával, zaftos fahéjas szilvatöltelékkel. 22 centis tortaformában készült.
Hozzávalók
A tésztához
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 2 ek házi baracklekvár
1 egész tojás + kevés sárgája a kenéshez
1 mk sütőpor
1 ek tejföl
csipetnyi só
A töltelékhez
kb. 12 db nagy szemű szilva magozva, szeletelve
2 ek barna cukor
1 csapott tk fahéj
Elkészítés
A szilvát sütés előtt készítsük elő: vágjuk vékony szeletekre és alaposan forgassuk át a cukorban és a fahéjban. Hagyjuk állni sütésig.
A tészta összeállítása: a lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze. (Ha túl lágynak találjuk a tésztát, kevés lisztet adhatunk hozzá.) Ruganyos, könnyen formázható tésztát kapunk. Csomagoljuk be és kis időre tegyük a hűtőbe.
A pihentetett tésztát vágjuk két részre, az egyik fele, a pite alapja legyen kicsit nagyobb. Formáljunk cipókat belőlük. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centisre a nagyobb tésztát, próbáljuk kerekre formálni, majd óvatos mozdulattal emeljük a tortaformába. (A tortaformát nem szükséges vajazni.) Nyomkodjuk bele a tésztát, legyen egy kis pereme is, majd 180-as hőfokra előmelegített sütőben süssük elő (kb. 5 perc).
Az elősütött tésztára kenjünk házi baracklekvárt, majd szórjuk rá a fahéjas-cukros szilvát. (Ha a gyümölcs túl sok levet engedett, előtte csepegtessük le.)
Ezután nyújtsuk ki vékonyra a maradék tésztát és derelyevágóval vágjunk belőle kb. 1 centi széles csíkokat. Rácsos elrendezésben rakjuk ki vele a pite tetejét. A maradék tésztából kis díszeket is formálhatunk a pitére. A tésztát kenjük meg vékonyan tojássárgájával.
180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő 25-30 perc.
Melegen is nagyon finom, de nehezebb szeletelni. Érdemes megvárni, amíg kihűl. Másnap is nagyon finom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.