Színpszichológia: hogyan hatnak ránk otthonunk színei?

Akár tudatában vagyunk ennek, akár nem, a színek hatnak ránk. Befolyásolják a hangulatunkat, energetikai állapotunkat, stimulálnak, vagy éppen nyugtatólag hatnak. Otthonunk falainak festése, a megfelelő színek kiválasztása komoly döntés, alapos végiggondolást igényel. A színek hatásait vesszük sorra.

A fehér a tisztaság színe. A skandináv országokban és néhány mediterrán országban uralja a lakberendezést, a padlótól a plafonig minden fehérben tündököl. A skandináv stílus, a maga letisztult, nyugalmat árasztó, kissé rideg vonalával világszerte hódít.

Fotó: Maksim Goncharenok/Pexels

A fehér tiszta minőségének főleg fürdőszobákban, vizes helyiségekben vehetjük hasznát. Mellőzzük a kiterjedt fehér felületeket, steril, bár színes kiegészítőkkel sokat oldhatunk a fehér szigorán. A fehér sötétebb, szűkös helyiségekben – lépcsőházban, előszobában – is előnyös, mert optikailag tágítja a teret.

Fotó: Karolina Grabowska/Pexels

Aki szereti a világos színeket, használjon bézs árnyalatokat, sokkal otthonosabb érzetet adnak, s ugyanolyan alkalmazkodóak, mint a fehér.

A citromsárgának a melegebb árnyalatait érdemes használni – figyelemfelkeltő, stimuláló, harsogó, ezért érdemes takarékosan bánni vele! Reggelente lehet előnyös, élénkítő hatását ezért főleg a konyhában, az étkezőben, vagy a fürdőszobában érdemes kiaknázni, de csak kiegészítő színként alkalmazzuk, lehetőleg ne fessünk mindent sárgára. A sárga élénkítő hatását a dolgozó- és tanulószobákban is ki lehet próbálni, nem ajánljuk viszont babák, örökmozgó kisgyerekek szobájába. Sötét helyiségekben kifejezetten jó szolgálatot tesz.

Fotó: bach hanzo/Pexels

A narancssárga népszerű falszín, nem véletlenül. Mint a napfény, beragyogja a szobát! Életigenlő, meleg színárnyalat, barátságos, otthonos hangulatot áraszt. Ideális szín a nappaliban, de a hálószobában, a konyhában is bevethető (jóból is megárt alapon) egy teljes oldalfalon vagy egy-egy kisebb falrészleten.

Fotó: Mark Neal/Pexels

A vörös az érzelmek színe. Rendkívül intenzív a hatása, ezért lakásban kisebb falrészleteken érdemes csak bevetni. A vörös energikussá tesz, felpezsdít bennünket. Van árnyoldala is: ingerlékenységre hajlamosít, felpörgeti a pulzust, serkenti a vérnyomást. Ha vörös falszínt választunk, mértéktartóan használjuk. Állítólag étvágygerjesztő hatású, ezért étkezőkbe is ajánlják.

Fotó: Nothing Ahead/Pexels

A kéknek sok szerethető árnyalata van. A kék a vörössel ellentétben nyugtatólag hat ránk. A lakásokban nem túl gyakori falszín, mivel hűvös, deprimáló hatású, és kevésbé alkalmazkodó; akármilyen színnel nem fér meg. Az étkezőben mellőzzük a kék színt, mivel étvágycsökkentő hatású, hálószobában, olvasósarokban ideális.

Fotó: Maria Orlova/Pexels

A zöld különféle árnyalatának más-más hatása van; az élénkebb zöldek a narancssárga és a kék kedvező hatásait egyesítik: vitalizálnak, mégis nyugtatólag hatnak. Meleg és hideg árnyalatokban egyaránt kikeverhető, szinte minden helyiségben alkalmazhatjuk.

Fotó: Ksenia Chernaya/Pexels

Ritkán találkozunk fekete falakkal lakásokban. A fekete az elmélyültség színe, ezért főleg olyan helyiségekbe ajánlják, ahol koncentrációt igénylő feladatokat, alkotómunkát végeznek. Mértéktartóan kell bánni vele, a túl sok fekete nyomasztó hatású.

Fotó: martin_hetto/Pexels

 

Könyvajánló

Színes Otthon – Scolar Kiadó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 8 =

hirdetés