Faltetoválások, avagy dobjuk fel a lakást matricákkal!

Ha unalmasnak találjuk lakásunk egy-egy helyiségét, sokszor elég egy apró beavatkozás ahhoz, hogy ez változzon. A fal hálás felület, nem véletlenül szeretjük a fali dekorációkat.

Divatba jöttek az egyedi, kézzel festett motívumok, melyek valóban szépek tudnak lenni, s magukban hordozzák a kézimunka értékét. A gyors, ipari jellegű megoldásokat sem feltétlenül kell azonban elvetni. Egy-egy esztétikus falmatrica csodákat tud tenni a nappalival vagy éppen a hálószobával. Minden helyiségre kínálnak matricákat a forgalmazók. Bemutatunk néhány nekünk tetszőt, s a felhelyezésükhöz is adunk útmutatót. Az egyik falmatricákat forgalmazó hazai webáruház kínálatából válogattunk.

Hogyan készülnek?

A falmatricákat 641-es Oracal öntapadó fóliákból vágják ki, plotter segítségével. A falmatricák 36 különböző színben kaphatók, matt és fényes változatban, így minden lakás hangulatához könnyen megtalálható a megfelelő.

Gyakorlati útmutató a matricák felhelyezéséhez

A falmatrica 3 rétegből áll:

– transzferfólia,

– színes, kivágott öntapadó fólia,

– hátlap.

Erre lesz szükség:

– tiszta és száraz törlőeszközre

– papír ragasztószalagra

– ollóra, vagy egyéb vágóeszközre

– simító eszközre (bankkártya, vagy bármi, ami hasonló)

Hogyan ragasszuk fel?

1. Töröljük le alaposan a port a száraz törlőeszközzel a felületről, ahova fel szeretnénk helyezni. Amennyiben a falak frissen vannak festve, hagyjuk legalább 2 hétig száradni a matrica felhelyezése előtt!

2. Terítsük ki a matricát egy sík felületre. Távolítsuk el a matrica és a transzferfólia között létrejött buborékokat a simító eszköz segítségével. A sarkok táján nyomjuk egy kicsit erősebben.

3. Helyezzük fel a matricát a kijelölt helyre és rögzítsük le a sarkait a papír ragasztószalaggal.

4. Rögzítsük a matricát középen is a papír ragasztószalaggal, utána pedig távolítsuk el a ragasztószalagot a matrica egyik oldaláról.

5. Kezdjük el óvatosan lehúzni a transzferfóliát a hátlapról. Amennyiben a matrica nem ragad a transzferfóliára egy felületen, dörzsöljük meg ismét a simítóeszközzel. A felszabadított üres hátlapot vágjuk le.

6. Helyezzük vissza a matricát a falra és simítsuk ki a tenyerével a közepétől a széle fele haladva, úgy, hogy ne maradjanak buborékok.

7. Simítsuk ki ismét a simító eszközzel az összes buborék eltávolítása és a teljes felület leragadása érdekében.

8. Húzzuk le a maradék ragasztószalagot és hátlapot, majd kezdjük el ismét simítani a másik irányba. Kerüljük a buborékok és gyűrődések kialakulását.

9. Használjuk a simítóeszközt ismét a teljes tapadáshoz.

10. Kezdjük el óvatosan lehúzni a transzferfóliát az egyik saroktól a szemközti fele. Ügyeljünk, hogy maradjon a falon minden része a matricának. Ha mégis marad egy kisebb rész, dörzsöljük vissza ismét a simító eszközzel.

11. Töröljük át a felhelyezett matricát egy tiszta törlőeszközzel, hogy ne maradjanak buborékok. Amennyiben mégis marad és nem simítja el a törlőeszköz, lyukasszuk át egy vékony tűvel, majd töröljük meg ismét.

 

 

Ajánló

Ajtómatricák

Ablak a világra: fotómatricák beltéri ajtókra

Galambosi Barbara különleges festett dekorációi

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − hat =

hirdetés