Öt recept szalagos fánkhoz és csörögéhez
Január 6-án, Vízkereszt napjával beköszöntött a farsangi időszak, ami hamvazószerdáig tart. Jellegzetes farsangi édesség a fánk, amely ugyan egész évben kapható különféle árusítóhelyeken, de a háziasszonyok ilyenkor maguk is szívesen elkészítik. Többféle fánkrecept van forgalomban – az összetevőket tekintve apró eltérésekkel -, ezúttal olvasóinktól közlünk ötféle receptet szalagos fánkhoz és csörögefánkhoz.
Szalagos fánk
Laczkó Anna Mária receptje
Hozzávalók
50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 1 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só
Elkészítés
Az élesztőt langyos cukor tejben felfuttatom; majd a margarin kivételével az összes hozzávalót beleteszem egy nagyobb tálba. A liszt közepébe öntöm a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrom a tésztát. A margarint felolvasztom, s a végén adom hozzá, miután a tésztát összedagasztottam. A tésztát lefedve egy órán át hagyom kelni langyos helyen.
Miután megkelt, lisztezett munkafelületen ujjnyi vastagra nyújtom. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és lisztezett felületen hagyom még negyed órán át kelni. Ujjal lyukat nyomok a fánkok közepébe, majd forró olajban kisütöm – a lyukas felével lefelé teszem az olajba. Az aranybarnára sült fánkokat vaníliás cukorral kevert porcukorral meghintem, s baracklekvárt teszek a közepébe.
Szalagos fánk
Molnárné Horváth Anita receptje
Hozzávalók
50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, baracklekvár a kínáláshoz
Elkészítés
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepében fészket (mélyedést) alakítunk ki, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a csipetnyi sót, és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen nagyjából fél órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5-6 cm átmérőjű kerek süteményszaggatóval kiszaggatjuk, s pihentetjük még 20 percig. Bőséges, forró olajban kisütjük. Az alsó rész legyen felül, amibe ujjunkkal kis mélyedést nyomunk. Három-négy percig süssük fedő alatt, majd fordítsuk meg és süssük még 1-2 percig fedő nélkül. A kisült fánkokat helyezzük háztartási papírtörlőre, porcukorral hintsük meg, s baracklekvárral tálaljuk.
Klasszikus és formás szalagos fánk
Varga Edina receptje
A hozzávalók egyeznek Anita receptjével.
500 g liszt, 200 ml tej, 40 g élesztő, 50 g porcukor, 60 g olvasztott vaj, 5 tojássárgája
Elkészítés
A porcukrot és az élesztőt langyos tejbe tesszük, az élesztő kb. 15 perc alatt felfut. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a közepében kis fészket alakítunk ki, s ide öntjük a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Fakanállal alaposan összekeverjük, majd gyúrjuk. A tésztát fél óráig kelesszük langyos helyen, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és szaggassuk ki. Szaggatás után még 10 percig pihentessük. A fánkok belsejét elvékonyítjuk és a lyukas felével lefelé fedő alatt pár percig sütjük majd megfordítjuk. Vigyázat, gyorsan megsül! Tipp: nagyobb formaszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát!
Csörögefánk 1.
Hozzávalók
500 g liszt, 3 tojás (1 egész és 2 tojás sárgája), csipet só, 4 kanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, kb. 175 g tejföl
Elkészítés
A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. A tésztát 30 percig pihentetjük, majd kb. 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és derelyevágóval nagyjából 2 ujjnyi széles, rombuszformára vágjuk. Középre vágunk egy kis rést, amin áthúzzuk rombusz egyik sarkát. Forró olajban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük, majd vaníliás porcukorral meghintjük.
Csörögefánk 2.
Hozzávalók
25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 tojás sárgája, 1 evőkanál méz, 4 cl rum, fél dl tejföl, só, vaníliás cukor, olaj a sütéshez
Elkészítés
Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézet csorgatunk rá vagy meghintjük vaníliás cukorral kevert porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.