Fedezd fel magadnak az üvegtésztát! A legegészségesebb köretek egyike
Az üvegtészta a délkelet-ázsiai konyha sajátja, kínai-koreai eredetű, közkedvelt élelmiszer Vietnamban is. Leggyakrabban kínai éttermekben találkozunk vele, pirított vöröshagymával és szójaszósszal keverve köretként kínálják. Élelmiszerboltokban is kapható, érdemes hazavinni!
Aki először vesz a kezébe száraz üvegtésztát, meglepődik, mennyire nehéz boldogulni vele – cérnametélt vékonyságú, állaga üvegszerű, nehéz összeroppantani vagy szétválasztani. Amint forró vízbe kerül, pillanatokon belül megpuhul.
Első ránézésre hasonlít a rizstésztához, de az üvegtészta nem rizslisztből, hanem mungóbabból kivont keményítőből készül. Tojást nem tartalmaz. Az üveg- vagy celofántészta nevet azért kapta, mert opálosan áttetsző.
A legegészségesebb köretek között tartják számon. Glikémiás indexe alacsony, fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel, ezért cukorbetegek és diétázók is beiktathatják az étrendjükbe.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A tésztát tedd sós forró vízbe, fedd le, áztasd 10-12 percig, míg teljesen meg nem puhul. Semleges íze miatt érdemes figyelni az ízesítésre. Az üvegtészta önmagában nem különösebben élvezetek, de remekül illik ragukhoz, sült zöldségekhez. Igényli a szószokat, mártásokat, a karakteres ízesítőket, mivel önmagában elég ízetlen.
Van, ahol édes tejben főzik meg desszertnek. Érdemes kísérletezni vele!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.