Fehér karácsonyfadísz szódabikarbóna, keményítő, víz felhasználásával

Tetszőleges mintájú fehér karácsonyfadíszt készíthetünk szódabikarbónából és kukoricakeményítőből, víz hozzáadásával. A fehér dísz önmagában is mutatós, de sokféleképpen díszíthető is. Kipróbáltuk az eljárást, megosztjuk tapasztalatainkat.

Szükséges anyagok kb. 40 kisebb-közepes díszhez

2 decis poharat használtunk mérőedényként

1 pohár szódabikarbóna

1/2 pohár étkezési keményítő (búza keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás, ld. fotók)

3/4 pohár víz

Elkészítés

A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy lekozmáljon! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.

Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.

Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.

Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.

A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről).

Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.

A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.

Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük – nagyon élvezik!

A miénk nem lett hófehér – valószínűleg a keményítő enyhén sárgás színe miatt -, de annál világosabbak, mintha hagyományos sógyurmából készítettük volna.

Tippek

Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a párfányfenyő levelének mintázata. (Tapasztalatunk szerint kiszúrás előtt érdemes a mintát a masszába nyomni, különben a minta deformálódhat.)

Fotó: Health Junkie in Training

A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.

Fotó: Health Junkie in Training

A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.

Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp szegfűszeg illóolajat használtunk.

Megéri vele bíbelődni?

Mindenképp! 40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.

Tipp: kötözőként legjobban a színes raffia vagy 3 mm-es szatén szalag illik hozzá.

Nyitókép: Health Junkie in Training | Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
5 válaszok
  1. Fruzsina
    Fruzsina says:

    Nekem nem sikerül.
    Itt ülök és gondolkozom hol ronthattam el,hogyan javíthatnék rajta.
    Ragad az egész.
    Képtelenség vele dolgozni.
    Ötletek mivel javíthanám fel???

    Válasz
  2. Myra
    Myra says:

    Kedves Fruzsina, az arányokkal lehet gond. Rövid ideig kell a tűzön hagyni, de megvárva, míg olyan sűrű, hogy szinte már keverni sem lehet. Mi többször készítettük a leírtak alapján, mindig sikerült… Hogy mivel lehetne feljavítani? Mindkét összetevőből próbáljon keveset hozzágyúrni, bár fennáll annak a veszélye, hogy így nem lesz olyan szép “egynemű”, mint összefőzve.

    Válasz
  3. Vasasné Sós Eszter
    Vasasné Sós Eszter says:

    Szia!
    Érdekelne hogy ha csillámosra szeretném készíteni, mennyit tegyek 1 adagba?
    Csak csillámos körömlakkom van, az is jó bele?
    Köszönöm?

    Válasz
    • Mesterházy Mónika
      Mesterházy Mónika says:

      Kedves Eszter, körömlakkal nem próbáltuk ki, nincsenek ilyen tapasztalataim, de szinte biztos, hogy jobb hozzá a csillámpor. Nem kell bele túl sok, elég, ha a felületére szórsz keveset és mielőtt kiszúrod, sodrófával áthengereled. Sok sikert :)

      Válasz

Trackbacks & Pingbacks

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tíz =

hirdetés