Fehér karácsonyfadísz szódabikarbóna, keményítő, víz felhasználásával
Tetszőleges mintájú fehér karácsonyfadíszt készíthetünk szódabikarbónából és kukoricakeményítőből, víz hozzáadásával. A fehér dísz önmagában is mutatós, de sokféleképpen díszíthető is. Kipróbáltuk az eljárást, megosztjuk tapasztalatainkat.
Szükséges anyagok kb. 40 kisebb-közepes díszhez
2 decis poharat használtunk mérőedényként
1 pohár szódabikarbóna
1/2 pohár étkezési keményítő (búza keményítő ideális hozzá, a kukorica alapú étkezési keményítők színe enyhén sárgás, ld. fotók)
3/4 pohár víz
Elkészítés
A kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük közepes lábasba, adjuk hozzá a vizet és alaposan keverjük össze. A tejszín sűrűségű folyadékot folytonos kevergetés mellett kezdjük el közepes lángon melegíteni. Ahogy melegszik, pöfögő hangokat kiadva sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, nehogy lekozmáljon! Addig kevergessük, amíg gyurma keménységű rugalmas anyagot nem kapunk. A masszát borítsuk munkafelületre, s ha már kicsit kihűlt, gyúrjuk össze.
Könnyű vele dolgozni – akár a sógyurmával vagy a bolti gyurmával.
Lapítsuk ki kb. 3-4 milliméter vékony lappá (több részletben dolgozzunk), ha a nyújtófára ragadna a massza, törölgessük le, hogy áthengerelve sima felületű maradjon.
Bármilyen sütikiszúrót használhatunk – a legjobbak azok, melyeket mézeskalácshoz is használnánk.
A kiszúrt massza néha leragad a munkafelületre, ezért érdemes kisebb adagokban dolgozni (a deformálódott díszeket gyúrjuk össze újra, és kezdjük elölről).
Hurkapálcikával vagy szívószállal lyukasszunk ki minden díszt.
A kiszúrt formákat helyezzük sütőlapra, tepsibe, és levegőn hagyjuk megszáradni – 10-12 óra alatt megkeményednek, de nem száradnak ki teljesen. A teljes száradási idő 3-4 napot is igénybe vehet. Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek.
Gyerekekkel együtt is elkészíthetjük – nagyon élvezik!
A miénk nem lett hófehér – valószínűleg a keményítő enyhén sárgás színe miatt -, de annál világosabbak, mintha hagyományos sógyurmából készítettük volna.
Tippek
Nyomhatunk bele mintát – jól mutat rajta például a csipkenyomat vagy a párfányfenyő levelének mintázata. (Tapasztalatunk szerint kiszúrás előtt érdemes a mintát a masszába nyomni, különben a minta deformálódhat.)
Fotó: Health Junkie in Training
A kiszúrt díszek felületét – száradás előtt – csillámporral is megszórhatjuk.
Fotó: Health Junkie in Training
A megszáradt díszeket, festhetjük, színezhetjük temperával, akrilfestékkel.
Pár csepp illóolajat is cseppenthetünk a masszába – mi 2-3 csepp szegfűszeg illóolajat használtunk.
Megéri vele bíbelődni?
Mindenképp! 40-50 db kisebb dísz kihozható kb. 170 forintból. Ha nagyobb kiszerelésű szódabikarbónából készítjük, kb. 120 forint költséggel számolhatunk. A felhasznált keményítő pedig nem kerül többe 50 forintnál.
Tipp: kötözőként legjobban a színes raffia vagy 3 mm-es szatén szalag illik hozzá.
Nyitókép: Health Junkie in Training | Fotó: Életszépítők
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Nekem nem sikerül.
Itt ülök és gondolkozom hol ronthattam el,hogyan javíthatnék rajta.
Ragad az egész.
Képtelenség vele dolgozni.
Ötletek mivel javíthanám fel???
Kedves Fruzsina, az arányokkal lehet gond. Rövid ideig kell a tűzön hagyni, de megvárva, míg olyan sűrű, hogy szinte már keverni sem lehet. Mi többször készítettük a leírtak alapján, mindig sikerült… Hogy mivel lehetne feljavítani? Mindkét összetevőből próbáljon keveset hozzágyúrni, bár fennáll annak a veszélye, hogy így nem lesz olyan szép “egynemű”, mint összefőzve.
Szia!
Érdekelne hogy ha csillámosra szeretném készíteni, mennyit tegyek 1 adagba?
Csak csillámos körömlakkom van, az is jó bele?
Köszönöm?
Kedves Eszter, körömlakkal nem próbáltuk ki, nincsenek ilyen tapasztalataim, de szinte biztos, hogy jobb hozzá a csillámpor. Nem kell bele túl sok, elég, ha a felületére szórsz keveset és mielőtt kiszúrod, sodrófával áthengereled. Sok sikert :)