Felelősség és hatalom

Ha hatalomra vágysz, ha te akarod irányítani az életedet, akkor a felelősséget is fel kell vállalnod. Vajon megéri?

A felelősség és a hatalom ugyanannak az éremnek a két oldala. Sajnos! – sóhajtják most sokan. Mert ugye milyen jó lenne, ha nem terhelne ennyi felelősség? A hétköznapokban valóban megélhetünk aránytalanságokat. Van, akire felelősség hárul, miközben hatalmat nem kap mellé, és van, aki pedig felelősségvállalás nélkül bitorol (!) hatalmat.

Spirituális szinten azonban e kettő együtt jár. Ez megnyugtató hír lehetne, de nem mindenkinek az. Mégpedig azért, mert a „felelősség” szóhoz negatív érzelmek, képzetek társulnak. Olyan negatívak, hogy inkább az erőnkről, hatalmunkról, szabadságunkról is lemondunk, csak felelősségről ne beszéljen senki!

Sokszor össze is keveredik a kettő. Vajon az a menedzser, aki a nyaralás közepén, a medencéből derékig kilógva is az e-mailjeit intézi, felelősségvállalásból teszi, vagy hatalmát érezve kontrollálni akarja a dolgokat „addig is”? Aki úgy érzi, a Föld is megáll forgásában, ha ő maga nem forgatja? Aki úgy érzi, a világ keresztjét hordozza és felelősséggel cselekszik? Aki a hatalmat akarja megélni, azt, hogy ő kell ehhez, mert ő és csak ő képes rá?

Aki fél a felelősségtől, mit gondol róla? Hogy fáj? Hogy büntetéssel jár felelősnek lenni? Inkább mondjuk azt, hogy a környezetem, a politika, a csillagok állása, a Jóisten, továbbá Murphy tehet mindenről? Az vigasztalóbb, hogy esélyed sincs hatással lenni a dolgok folyására?

Mit jelent az, ha odaállsz a tükör elé, és azt mondod: „én vagyok a felelős”? Mit érzel? Ha valami felett hatalmad van, akkor erőd is van hatással lenni rá. És szabadságod is van, hiszen dönthetsz, cselekedhetsz belátásod szerint. Igaz, ha nem a szád íze szerinti eredmény születik, nincs is kit okolni érte… Miért éri meg mégis felelősséget vállalni? Azért, mert ha te nem teszed, megteszi más. Felelőssé teheted, de akkor dönteni is ő fog, azonban a döntések következményeit te fogod viselni. Tudhatja azt más jobban, mint te magad, hogy mit szeretnél, mi a jó neked?

Felelősnek lenni nem büntetés. Felelősnek lenni erő, hatalom, szabadság – továbbá: lehetőség!

Ha felelős vagy valamiért, akkor tehetsz is érte. Lehetőséged van változtatni. Visszajelzést kapsz arról, hogy hogyan élsz, hogyan vezeted az életed. Igen, azt fogod szüretelni, amit ültettél. De a „termés” segíteni fog abban, hogy lásd, merre is haladsz. Óriási segítség ez abban, hogy javíts az életeden. Használd ki, hogy felelős lehetsz!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt + 8 =

hirdetés