Jó helye van-e a háznak domboldalon, erdő mellett vagy patak közelében? Feng shui ajánlások és tilalmak

Míg a lakberendezésben nem számít kirívónak a feng shui alkalmazása, telekvásárlás során nem szokás a feng shui ajánlásait figyelembe venni. Bizonyára muris megrendelőnek számít, aki a ház tervének elkészítésével megbízott építésztől elvárja, hogy használja a bágua térképet. Pedig a térrendezés ősi művészete szerint nemcsak a lakás, a helyiségek elrendezése, berendezése, hanem az építési telek helye és adottsága is befolyással van az életünkre. 

A feng shui követői éppen ezért építkezés előtt, sőt, televásárlás során is igyekeznek tartani magukat az ősi Kínából származó spirituális tudomány szabályaihoz. A feng shui az utóbbi egy-két évtizedben vált népmozgalommá. Többen ezoterikus divatjelenségnek titulálják, noha a térrendezés művészete hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Feljegyzések szerint Kínában a császári udvarok a feng shui elvei szerint épültek.

 

A térrendezés elvi alapja az életenergia (csí), vagyis a láthatatlan energiaforrás, amely mindent áthat, így az élő szervezetekre, az emberekre is hatást gyakorol. A kínaiak szerint környezetünk és lakásunk akkor fejt ki kedvező hatást, ha az ott összegyűlt energia nem reked meg, hanem állandó mozgásban van. A feng shui a kedvező energiaáramlást segíti elő adott lakrészben, környezetben kijelölve a pozitív hatást erősíti terek, tárgyak, növények helyét.

Adott telken, lakásban, helyiségben az egyes életterületeket az úgynevezett bágua térkép jeleníti meg: család, egészség, tudás, anyagi bőség, hírnév, karrier stb. A nyolcszögletű térkép segítségével a kisebb és nagyobb terek, alaprajzok könnyen feloszthatók, a tervezés, lakberendezés során iránytűként szolgálnak.

 

A térrendezés elveit nemcsak enteriőrtervezésnél, hanem a ház formálásában, kertépítésben, sőt, a településrendezés során is célszerű figyelembe venni – állítják a feng shui követői. Szerintük az építési telek adottságai is meghatározóak.

Sem völgyben, sem hegytetőn nem ajánlott építkezni a feng shui szerint. A völgyben ugyanis megreked az energia, ami nyomasztóan hat, a hegyormon ugyanakkor erőteljes, nyugtalan energia zavaró hatását érezhetik a lakók. Nem szerencsés a domb- vagy szikla oldalán álló telek sem, amennyiben a rá épülő háznak nincs szilárd háttere.

A növényvilág áldásos hatást gyakorol a lakókra, jó, ha a házat növényzet övezi, ami lefogja, tompítja a negatív energiákat. Kivételt képeznek a sűrű erdőségek, a kiterjedt fás területeket ugyanis erőteljes, nyugtalanságra hajlamosító energiák uralják. Kifejezetten szerencsés viszont két folyó vagy folyó és patak találkozásánál építkezni. A ház közelében hömpölygő vízfolyamnak a feng shui gyógyító hatást tulajdonít, de csak akkor, ha a folyó vagy a patak nem az épület mögött húzódik.

Lehetőleg ne válasszunk olyan telket, amely zsákutca végén fekszik, mert ez a terület rendszerint el van zárva a beáramló energiától, ami kiszámíthatatlan életvitelt eredményezhet. Ha az építési telek forgalmas út mellett található, a terület belső részén célszerű a házat felépíteni (amennyiben az építésügyi hatóság erre engedélyt ad), s az épület elé bokrokat, cserjéket, virágokat ültetni.

A kanyargó utak mentén fekvő lakóházak esetében is ajánlott a növénytelepítés, így ellensúlyozható az energiatorlódás.

A feng shui követői helytelenítik a rádió- és televízióátjátszó állomások 500-1000 méteres körzetén belüli építkezést az elektromágnese sugárzás miatt. Építési telek esetében tiltólistás helynek számít a vasúti átjáró is, és az sem szerencsés, ha a szomszédban kórház van. Energetikai szempontból (is) kerülendők a régi háborús helyszínek, a katonai bázisok, a repterek is, továbbá a hulladékgyűjtő helyek.

Az ideális házhely jó talajú, szimmetrikus, felosztható három egyenlő részre. Az sem baj, ha a telek a bejárat felé szűkül, ez az elrendezés anyagi gyarapodást ígér a leszármazottaknak. A háromszög alakú telek kerülendő, mivel tölcsér módjára beszippantja, s a telek végére tereli az energiát. A túl hosszú és keskeny telek sem kedvező, mert blokkolja az energiaáramlást. A szélesebb, kevésbé mély telek hátránya, hogy beengedi az utca kedvezőtlen energiáit. A szabálytalan formájú telket fákkal, térelválasztókkal tehetjük szabályossá.

Nyitókép: Bender Ernesztina Mónika

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − kilenc =

hirdetés