Fiatalok, merészek, lenyűgözőek. 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot. Könyvajánló

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek. Merészek, lenyűgözőek. Közülük 25-en kerültek bele a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent kötetbe, melyet 10-14 éves olvasóknak szánnak, de a felnőttek számára is sok érdekességgel, tanulsággal és példaértékkel szolgál a történetük.

Hat tehetséges illusztrátor munkájának köszönhető a könyv megragadó képi megjelenése (Andy Shaw, Anna Higgie, Anna Stiles, Jessica Singh, Kelly Thompshon, Sofia Banati). Az angol nyelvű kötetet Sárpátki Ádám fordította magyarra. A tördelése kifejezetten olvasóbarát, a cél nyilván az volt – a modern dizájn mellett -, hogy a kiskamaszok, kamaszok figyelmét lekösse. A nyelvezete is ennek megfelelően közvetlen. A kötetben szereplő fiatalok történetének egységesen 4-4 oldalt szentelt a szerző; mindegyikhez tartozik egy egész oldalas portrékép, egy pár soros névjegy és egy jellemző idézet. 

Az alábbi képen az a Felix Finkbeiner látható, aki 9 évesen azért ültetett egy fát, hogy segítsen a bolygónak – a nevében mostanra 14 milliárd fát ültettek el világszerte, a nevével fémjelzett Plant-for-the-Planet gyermekmozgalom keretében. Finkbeiner célja egybillió fa telepítése. 

„Tudjuk, hogy a felnőttek ismerik a kihívásokat, és tudják a megoldást is. De nem értjük, miért tesznek ilyen keveset.” – olvasható tőle a kötetben.

A klímaváltozás harcosának is nevezett Greta Thunberg is helyet kapott a könyvben. Egy rövid részlet a Gretáról szóló fejezetből:

– Egykor Greta is úgy érezte, nincs értelme próbálkozni, és senki sem kíváncsi a hangjára. Aztán rájött, hogy a felelősség mindenkié – még pocsékabbul érezte magát, ha semmit nem tesz. Páran kigúnyolták, ő valószínűleg mégis azt mondaná neked, ez sosem akadályozta meg abban, hogy felszólaljon. Szóval mondd el azt a barátaidnak, hogy ez az ő jövőjük is. És ha úgy döntenek, hogy érdekli őket, akkor töltsön el elégedettséggel a tény, hogy te kiveszed a részedet – te hatást gyakorolsz a jövőre.

A könyv által felvonultatott fiatalok körét a szerző igyekezett a sokféleség jegyében és az általuk képviselt téma fajsúlyossága szerint kiválogatni (nem lehetett könnyű helyzetben). 

Néhány szereplő, a teljesség igénye nélkül: Anne Frank, akit a II. világháború idején vezetett naplója tett híressé és a holokauszt egyik jelképévé; Claudette Colvin amerikai polgárjogi úttörő; Ryan White AIDS-aktivista; Carlos Acosta balettlegenda; Tavakkul Karmán békés tiltakozó; Deng Adut rendkívüli menekült; Ikbál Maszíh gyermekjogi bajnok; George the Poet városi szófaragó; Ryan Hreljac ambiciózus adakozó; Boyan Slat inspiráló feltaláló; Victoria Arlen páratlan paralimpikon; Sonita Alizadeh rebellis rapper; Sheku Kanneh-Mason világhírű csellista; Emma González diákaktivista; Xiuhtezcatl Roske-Martinez a Föld védelmezője stb.

 

Néhány inspiráló, elgondolkodtató idézet a könyvből

„Ha nem az álmainkért élünk, akkor mi értelme az életnek?” Jesse Martin
„A gyerekek kezébe nem szerszám, hanem toll való.” Ikbál Maszíh
„Némelyek a költészettel fejezik ki bánatukat, de én arra használom, hogy azt üzenjem másoknak: a világhoz mindenki hozzá tud tenni valamit.” George the Poet
„Amikor egy gyermeket tanítsz, a nemzetet tanítod. És a tanult társadalom fejlett társadalom.” Thandiwe Chama

 

Igényes és tartalmas kötet – helyen van a könyvespolcon.

Szerző: Stella Caldwell. Fordította: Sárpátki Ádám. Kiadó: Kolibri

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 5 =

hirdetés