Joulutortu. Finn karácsonyi csillag
A finnek egyik kedvenc karácsonyi édességét roppant egyszerű elkészíteni – nem kell gyúrni, és a töltelékkel sem kell bajlódni. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
500 g fagyasztott vajas leveles tészta
szilvalekvár (kb. 100-150 g)
1 egész tojás
kevés porcukor
Elkészítés
A fagyasztott leveles tésztát a sütést megelőzően legfeljebb 2-3 órával kiolvasztjuk. A tésztákat enyhén lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagra nyújtjuk, majd legalább 5×5 centis, vagy ennél
nagyobb négyzetekre vágjuk. A négyzeteket a sarkainál átlósan bevágjuk és középre hajtjuk és enyhén odanyomkodjuk (ld. fotó).
A csillag középre kanalazzuk a szilvalekvárt, és a tésztát a tojással finoman megkenjük.
Forró, 200°C-os sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
Ha kihűlt meghintjük porcukorral és tálaljuk!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.