Diós, kávés, étcsokis. Finom csokoládétorta lisztmentesen
Lisztmentes csokitorta, ami ízvilágában a Sacher tortára emlékeztet.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
Tésztához
20 dkg 70 % kakaótartalmú csokoládé
20 dkg vaj
5 tojás szétválasztva
10 dkg cukor
1 adag erős kávé (7 dkg)
20 dkg finomra őrölt dió
5 dkg cukrozatlan kakaópor
fél cs. sütőpor
csipetnyi só
Töltelékhez
15 dkg házi sárgabaracklekvár
Mázhoz
20 dkg 70 %-os csokoládé
7 dkg vaj
Díszítéshez
3 db csokitallér őrölt dióval
Elkészítés
A tortaformát sütőpapírral béleld ki, a sütőt melegítsd elő 165-ös hőfokon (alsó-felső sütési mód).
A csokoládét törd apróra, tedd hőálló tálkába és vízgőz felett olvaszd fel, majd kevert krémesre a vajjal. Tedd félre.
A darált dióhoz szitált hozzá a kakaóport, keverd el benne a sütőport. Tedd félre.
A tojásokat válaszd szét, a fehérjét csipetnyi sóval verd kemény habbá.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverd, majd add hozzá a langyosra hűlt kávét. Kézi habverővel keverd hozzá a vajas csokoládét, forgasd bele a diót, a tojáshab harmadát. Két részben óvatosan keverd hozzá a maradék tojáshabot.
A masszát öntsd a sütőformába és kb. 40 percig – tűpróbáig – süsd.
Rácson hagyd kihűlni.
Vágd kétfelé a tortát, kend meg a baracklekvárral, tedd rá a tetejét (Ági megfordította, az alja lett a teteje).
Vízgőz felett olvaszd fel az apróra tört csokit, keverd krémesre a vajjal, majd a simítsd a tortára úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Az edényben maradt csokoládéból formázhatsz kisebb korongokat frissentartó fóliára, szórd meg őrölt dióval és hagyd megdermedni, majd a tortát díszítheted vele.
Recept, fotó: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.