Finom omlós teasütemény: kurkumás csokis-narancsos sablé
Ezt a kekszet is Márk Szonja receptje ihlette. Kekszek c. kötetéből már megsütöttük a csilis-csokis sablét, ezúttal az aranysárga kurkumás-narancsos sablé alapján készítettük el a saját változatunkat. Néhány hozzávalót megváltoztattunk az eredeti recepthez képest és van, amit el is hagytunk belőle. Nagyon finom, omlós teasüti – tojás nélkül készül.
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)
Ha a megadott mennyiségből összeállítod a tésztát, a felét a hűtőben pihentetheted akár napokig, sütésig.
25 dkg hideg, felkockázott vaj
10 dkg kristálycukor (porcukrot használtunk)
5 dkg nádcukor
1 alaposan megsikált narancs reszelt héja (ha tudsz, szerezz be hozzá bionarancsot)
29,5 dkg búzafinomliszt
negyed tk só
egy csapott ek kurkuma
(az eredeti receptben 10 dkg kandírozott narancs is szerepel, a miénkből ez kimaradt)
6 dkg 85%-os étcsokoládé apróra törve
4 dkg fehér csokoládé apróra törve
(az eredeti receptben 10 dkg étcsokoládé szerepel)
hempergetéshez: kristálycukor
(mi vaníliás cukrot használtunk)
Elkészítés
A felkockázott hideg vajat dolgozd össze a cukrokkal és a reszelt narancshéjjal. Gyúrd hozzá a lisztet, a sót és a kurkumát. Ha a tészta összeállt, dolgozd el benne az aprított csokoládét.
A tésztát vágd ketté, formázz belőle két kb. 4 centi átmérőjű hengert vagy hasábot, csomagold frissen tartó fóliába és tedd a hűtőbe két órára.
A megdermedt tésztát éles késsel szeleteld fel, a kekszeket fektesd sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 175-ös hőfokon süsd 10-12 percig.
A kekszeket hempergesd meg vaníliás cukorban.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.