Finom vitaminbomba: eperturmix egyszerűen

hirdetés

hirdetés

Érdemes kihasználni az eperszezont, a lédús, kalóriaszegény, ízletes gyümölcsből turmixot készíthetünk. Kúraszerűen fogyaszthatjuk. Az epernek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma; gazdag C- és E-vitamin forrás, számos jótékony élettani hatással bír. Méregtelenít, felpörgeti az anyagcserét, enyhíti a vesebántalmakat, gyulladáscsökkentő. Többek között ajánlják pajzsmirigy-rendellenességek, reumatikus fájdalmak esetén, segít a tüdőgyulladás legyőzésében, csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés és daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

A folyóvíz alatt megmosott gyümölcsöt turmixgépben turmixoljuk vagy botmixerrel pépesítsük; 30-35 dkg eperből 2-2,5 deci sűrű italt kapunk. Kellemes az íze, nem túl édes – mézzel édesíthető. Szűrt vízzel hígíthatjuk, pár csepp frissen facsart citromlevet is csepegtethetünk bele. Gyorsan elkészíthető, finom, vitalizáló ital.

 

Sajnos nem mindenki ehet büntetlenül friss epret, mivel allergén gyümölcs. Gyerekeknek 1-1,5 év alatt ne adjunk epret. Az allergiás tünetek változóak, mindenkinél más formában jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek: duzzadt ajkak, zsibbadás a szájüregben, bőrpír, csalánkiütés, orrfolyás, könnyezés, hasi görcsök, hányás. A hörgők megduzzadhatnak, extrém esetben fulladás is kialakulhat, ami szerencsére igen ritka.

Fotó: Életszépítők

Kapcsolódó összeállítások

Epres receptek
Smoothie receptek

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás