Flowban lenni annyi, mint önmagunkat megbecsülve élni

A közelmúltban elhunyt magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály nevéhez kötődik a flow-élmény meghatározása, amely az elme működésének olyan állapotát jelenti, amelyben az ember teljes mértékben a jelen pillanatra összpontosít, teljesen elmerülve abban, amit éppen csinál. Sokan ismerhetjük ezt az élményt, és ösztönösen arról is vannak elképzeléseink, hogy ezt az emelkedett állapotot milyen tevékenységek, aktivitások váltják ki.

Sok mindenben el tudunk merülni, látszólag, akár a közösségi médiában felbukkanó tartalmak pörgetésében is, csakhogy nem minden tevékenységünk közben csendesedik le „automatikusan” az elménk, kapcsolnak ki a gondolataink, s kerülünk egyfajta nyugalmi állapotba. A mai kor emberének a figyelme széttagolt, multitasking üzemmódban létezünk sokan, ami azt jelenti, hogy párhuzamos tevékenységeket folytatunk, nehezünkre esik megélni a pillanatot pusztán abban a minőségében, amiről szól(na). Jó példa erre, hogy amikor várakozunk valahol, közben fülünkben van a fülhallgató, ezáltal már csak „félig” vagyunk jelen a térben, de nemcsak zenét vagy bármilyen hanganyagot hallgatunk, közben ránézünk a mobilon a levelezésünkre, esetleg másokkal chatelünk…egyszerre akár 3-4 emberrel vagyunk üzenetváltásban. A figyelmünk meg van osztva, az érzékelésünk tompul, és úgy hisszük, hogy ez így rendjén van, ez így természetes.

A flow-élmény egészen más. Egy titka van: tudatosan lecsendesedve át kell adnunk magunkat az élménynek. 

A flow-ban eltűnik az éntudat, az időérzékelés megszűnik, olyan tiszta energiákhoz jutunk, amely az örömhöz áll a legközelebb. Flow-élményt képes adni a játék, a sport, a zene, a kétkezi munka, az alkotótevékenység, de olyan hétköznapibb „feladatok” is, mint a főzés vagy sütés. Vagy a naplóvezetés, az írás – ezt a grafománok pontosan tudják. 

Miért fontos, hogy keressük azokat a tevékenységeket, melyeket élvezettel végzünk, melyek megnyugtatnak, kikapcsolnak, elcsendesítenek? Többek között azért, mert a kiégésnek nevezett szindróma nem egyik napról a másikra következik be, de ha már nyakig benne vagyunk, súlyosabb tünetekkel, az örömtelenség állapotában nem tudjuk a mindennapokat megfelelő minőségben élni. Vegetálunk. Ez a helyzet a családtagokra, a barátságokra, a munkára is kihat… Ilyenkor sokszor már csak egy megfelelő szakember segíthet.

Muszáj tehát kikapcsolni! Ne sajnáljuk a rekreációra az időt! Milyen tevékenységek mozdíthatnak ki bennünket a holtpontról?

Mozgás

A mozgás – lehet az séta vagy biciklizés is – segíthet elűzni a stresszt, kitisztítja a gondolatokat, a nagyobb erőfeszítéseket igénylő mozgásfajták pedig szó szerint felrázhatnak. A fizikai kimerültséggel járó testmozgás fokozott endorfintermeléssel jár, ennek következtében pedig javul a kedélyállapotunk, a közérzetünk. Ráadásul a mozgás a testünket is segít formába hozni vagy formában tartani.

Munka

A munka lehet komoly stresszforrás, de elégedettséget is kiválthat, pláne akkor, ha hasznosnak is érezzük azt, amivel foglalkozunk. Sajnos nem mindenki mondhatja el magáról, hogy olyasmivel foglalkozik, amit igazán szeret, ami passzol a személyiségéhez. A munka sokak számára pénzkereseti forrás, szükséges rossz. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy szembenézzünk azzal, a munka mit ad és mit vesz el belőlünk – mennyire van kiegyensúlyozva a mérleg két nyelve. Ideális esetben az ember azért választ egy bizonyos munkát, mert nincs más, amivel szívesebben foglalkozna. Van, amikor megéri váltani, és van, amikor muszáj kockáztatni – kilépni a romboló megszokásból. 

Jótékonykodás

Felszabadító érzés egy-egy jó ügy mellett kiállni. Sokan megteszik, de sok embernek az eszébe sem jut. Az önkénteskedés, a szociális, altruisztikus – önzetlen – viselkedés jó érzéssel tölt el bennünket, jóttetteinkért cserébe elégedettebbek leszünk. Az önkéntes munkát végzők kevésbé hajlamosak a levertségre.

Zenehallgatás

A zene jó hatással van a körzérzetünkre, megnyugtat vagy éppen feltölt bennünket energiával. Csíkszentmihályi erről így írt: „a zene rendezett audiális információ, amely segít rendszert teremteni a hozzá forduló elmében, csökkenti a pszichikai entrópia, vagyis a tudatzavar mértékét.” Mit is jelent ez? Amikor a figyelmünket nem vagyunk képesek fenntartani, fókuszálni, a gondolataink csaponganak, és ez az állapotot szorongató érzésként éljük meg, a zene segít oldani, kiváló ellenszere ennek az állapotnak. 

Alkotótevékenység

Mindegy, hogy főzöl, festesz, varrsz vagy dekorálsz, a lényeg, hogy ezáltal a tevékenységek által képes legyél elszakadni a megszokott dolgoktól, és relaxált állapotba kerülj. Épp csak annyira használjuk ilyenkor az agyunkat, amennyire muszáj, az a jó tevékenység, amelyre nem kell nagyon odafigyelni, nem igényel extra koncentrációt. Az alkotótevékenység elégedettségérzetet vált ki, és a folyamat közben nyugalmi állapotba kerülünk.

Játék

George Bernard Shaw gyakran idézett gondolata: „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani. Ahogy a pihenés, úgy a játék és a játékosság is elengedhetetlenül hozzátartozik az emberi jólléthez. Felnőttkorban sokak szemében leértékelődik a játék fontossága, pedig komoly felszabadító erővel bír.

Kapcsolatok

A boldogságra, elégedettségre érdemes a legegyszerűbb módon gondolni. A boldogság egyik fő összetevője a kapcsolati hálónk, nem mindegy, milyen emberekkel vagyunk körülvéve, milyen minőségűek a kötődéseink, mennyire jellemzi a kapcsolódásainkat bizalom és a valahová tartozás érzése. Tisztában kell lennünk saját értékeinkkel, de érdekeinkkel is. A boldog emberekről úgy tartják, hogy nem feltétlenül jobbak az életkörülményeik, mint azoknak, akiknek látszólag mindenük adott ahhoz, hogy boldog és teljes életet éljenek, csupán jobban értékelik az élményeket, és ezeket keresik is a mindennapjaikban.

Van egy holland kifejezés: Druk druk, lekker belangrijk. Jelentése: dolgos, dolgos, überfontos. A 20-21. században az elfoglaltság (hajszoltság) státusszimbólummá vált. Elgondolkodtató. Sokan érezhetik úgy, hogy nehéz a munkát és a szabadidőt egyensúlyban tartani, de ez részben saját döntés. A (túl)munka sok esetben menekülés. Mind oly sok mindenben, ebben is a mérték az érték.

Felszabadító flow-élményekkel teli életet mindenkinek!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhárom =

hirdetés