Fogfehérítés házilag. Léteznek hatásos, megbízható módszerek?

A neten keringő házi szépségpraktikák tárháza kimeríthetetlen, ezek között akadnak valóban hatékony módszerek, vagy, ha nem is kifejezetten hatékonyak, legalább nem ártalmasak. Az ún. kipróbált, bevált tippek között időnként felbukkannak egészen hajmeresztő ötletek is, melyek futótűzként terjednek a közösségi oldalakon. Ilyen a hófehér, csillogó fogsorral kecsegtető praktika: tegyél alufóliát a fogadra, bámulatos, amit 10 perc múlva látsz majd!

Az alufóliás praktika lényege, hogy vízzel vagy fogkrémmel kevert szódabikarbónát kell a fogakra kenni – fogkefés dörzsölés nélkül -, majd alufóliával 20-25 percig bevonni. Kíméletes módszernek tűnik, de valóban az?

– A szódabikarbóna jó tulajdonsága, hogy fertőtlenít; ezért hatásos adaléka a szájápoló termékeknek. Mivel csökkenti a baktériumok számát, kevesebb marad, ami ún. plakkot tud képezni, ezért tisztábbnak érezzük a szánkat, ha olyan terméket használunk, amiben van szódabikarbóna. Ha viszont a szemcsés, por állagú szódabikarbónát közvetlenül a fogakra dörzsöljük, koptatja a fogzománcot. A fogzománc alatti réteg, a dentin sárgásabb színű. Minél jobban lekopik a zománc, annál inkább előbukkan az alatta lévő réteg. Ezt a folyamatot sajnos felgyorsítjuk, ha a szódabikarbónát fogmosásra használjuk. A legegyszerűbb használata, ha az ujjunkkal egy keveset a fogra kenünk a szódabikarbónából, és néhány perc múlva lemossuk, vagy szódabikarbónás vízzel öblögetünk. Tehát semmiképp ne dörzsöljük vele a fogakat – mondja Tisóczki Aliz klinikai fogászati higiénikus.

tooth-1213720_640

A szakember szerint a fogfehérítést illetően semmiféle házi praktika nem olyan hatásos, mint a fogorvos által végzett és ajánlott módszer. Érdemes félévente elvégeztetni a fogkőtisztítást. A fogorvosok általában kétféle kezelést javasolnak fogfehérítésre. Az egyiket a rendelőben végzik el, a másikhoz hazavihető csomagot készítenek. Az rendelőben végzett kezelés akkor ideális, ha a következő napon, napokban szeretnénk szép mosollyal megjelenni valahol. Tartós módszert az otthoni szett kínál: addig használhatjuk, ameddig nem érjük el az áhított árnyalatot. Később az is elegendő, ha egy-egy alkalom előtt, vagy évente néhány napig használjuk a szettet; nem kell az egész kezelést újra elvégezni.

Az interneten keringő fogfehérítési módszereknél sajnos már az is előny, ha nem károsítják a fogat – vélekedik a klinikai fogászati higiénikus -, egészen biztos, hogy nem hatásosak.

Ha fehér fogakat szeretnénk, ne szódabikarbónás alufóliával, vagy citrommal próbáljuk elérni! Inkább arra figyeljünk, hogy minél kevesebb olyan ételt együnk, ami a fehér ingen is foltot hagy. A fekete kávé, tea, vagy a paradicsomszósz a fogakat is elszínezi, nemcsak a ruhánkat; a dohányzás is erősen sárgítja a fogakat.

 

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó írások

Mennyi ideig tart az alapos fogmosás? Használjunk homokórát!

Mennyi ideig tart az alapos fogmosás? Használjunk homokórát!

Hogyan, mikor mossunk fogat? Fogágybetegség miatt vesztik el a legtöbben a fogaikat

Hogyan, mikor mossunk fogat? Fogágybetegség miatt vesztik el a legtöbben a fogaikat

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =

hirdetés