Fokhagyma krémleves

Hideg időben különösen jól esnek a tartalmas, forró levesek. Fokhagymából ízletes krémleves készíthető. A fokhagyma remek ízt ad az ételeknek, emellett kiváló gyógynövény. Többek között baktériumölő, fertőtlenítő hatású, segít legyőzni a vírusos eredetű megbetegedéseket, enyhíti a nátha okozta tüneteket. Az őszi-téli időszakban különösen érdemes elkészíteni ezt a finom levest.

Hozzávalók

egy fej (nem egy gerezd!) fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

kb. 5 dkg felkockázott kolozsvári szalonna 

2 dl főzőtejszín

fél liter tyúkhúsleves- vagy erőleves kocka (vagy húsleves alaplé)

só, fehér- és fekete bors

szóráshoz: snidling vagy petrezselyem, reszelt sajt

levesbetét: pirított kenyér- vagy zsemlekocka

Elkészítés

A fokhagymát zúzzuk pépessé, a vöröshagymát vágjuk apróra, majd fonnyasszuk meg a hagymákat a lepirított szalonna zsírjában. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát (vagy használjunk alaplét) és forraljuk össze.

A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt, a borsot, sózzuk ízlés szerint és botmixerrel pépesítsük. Ha sűrűn szeretjük, adjunk hozzá fél-egy evőkanál étkezési keményítőt.

Tálaláskor a tányér aljára tegyünk reszelt sajtot és erre kanalazzuk a forró levest. Aki szereti a csípőset, megszórhatja őrölt chili-vel vagy chili pehellyel.

A pirított kenyér- vagy zsemlekocka remek levesbetét, de adhatunk mellé kevés pirított bacont vagy zsírjára pirított szalonnát is. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizenkilenc =

hirdetés