Fokhagymás sajtkrémleves

Amikor húslevest főzünk, érdemes nagy adagot készíteni belőle, 1-1 liternyit lefagyasztani krémlevesekhez, melyekhez alaplé szükséges. Ennek a sajtlevesnek is húsleves az alapja, finom és egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók 4 személyre

1 liter húsleves alaplé

1 dl forró tej

200 ml főzőtejszín (20%)

25 dkg reszelt sajt (20 dkg ementáli, 5 dkg cheddar keveréke)

5 dkg vaj

5 dkg finomliszt

2 zúzott fokhagyma

só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint

levesgolyó vagy pirított zsemlekocka

szóráshoz apróra vágott snidling vagy petrezselyemzöld vagy póréhagyma

szóráshoz 1-2 dkg reszelt sajt (cheddar vagy füstölt)

Elkészítés

Alaplé: készítsünk hagyományos húslevest, a levet szűrjük le, s öntsük egy nagy lábasba. A recept leveskockával is elkészíthető – aki nem idegenkedik tőle, választhatja ezt a gyorsabb megoldást.

Fehér rántást (besamell) készítünk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, a zúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk, ügyelve arra, hogy a liszt ne barnuljon meg. Felöntjük a meleg tejjel, csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd fokozatosan a reszelt sajtot. Felöntjük a húslevessel és összeforraljuk.  Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Házilag pirított zsemlekockával vagy levesgolyóval kínáljuk. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal – a füstölt sajt kellemes ízt ad neki.

Fotó: Jennifer Woodard Maderazo from Barcelona

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =

hirdetés