A fénycsapdától a földházig: magának ásott vermet a környezettudatos építész

Kovács Gábor szombathelyi építész tavaly ásott egy vermet – magának. A célja az volt, hogy a terményeit itt tárolni tudja, a vermen keresztül bevezesse a kútvizet – használati vízellátáshoz – a lakóépületbe, továbbá a kútból a páramentesített vermen keresztül friss levegőt is juttasson a házba. 

A kútvíz bevezetése kettős funkciót szolgál. Az egyik, hogy ne a drága ivóvizet használjuk másodlagos célokra, például mosáshoz, vécéöblítéshez; a másik, hogy a vizet nyáron a radiátorokba vezetve hűteni tudjuk a helyiségeket – fejtette ki az Életszépítőknek Kovács Gábor építész, igazságügyi és műszaki szakértő.

Kovács Gábor veremA vermen keresztül nemcsak friss víz, de friss levegő is érkezik a házba. Ennek több haszna is van: a vermen át érkező friss levegő nyáron hűti, télen előfűti a lakóhelyiségeket, a belső hőmérséklet ezáltal egész évben kiegyenlített az épületben. Mivel télen is friss levegő érkezik a házba, a helyiségek folyamatosan átszellőzöttek, ezért nincs szükség külön ablaknyitogatásra, nem veszik kárba a drága fűtési energia. Kovács Gábor a hőszigetelt, 4-16-4 milliméter rétegrendű ablakok között 12 Celsius-fokos levegőt keringtet, amivel télen fűti az üvegek közötti légrést, nyáron pedig hűti. (Az üveg rétegrend értelmezése: 4 mm üveg, 16 mm légrés, 4 mm üveg.)

Fénycsapdák a föld alatt: nincs szükség áramra

Kovács Gábor fénycsapdákat alakított ki a veremben, ami nem más, mint egy 45°-os tükörrendszer, ahogy ő fogalmaz: egyszerű, mint a faék.

– Egy 100-as PVC cső az alapja. A cső belső falára egy hajlítható tükörpalást van rögzítve, a két végére pedig egy-egy 90°-os idom került, ezeket szétvágtam, s méretre vágott ovális tükröt ragasztottam rájuk. A fénycsapda 95 centi magas. Olyan jól működik, hogy nappal nem kell villanyt kapcsolni a veremben. A mai energiaérzékeny világban egy építésznek nem joga, de kötelessége felhasználni minden eszközt az energiafogyasztás csökkentése érdekében – mondja Kovács Gábor.

VeremAz építész szerint a téli hőveszteséget döntően két tényező befolyásolja: a lehűlő felületek – külső falak, nyílászárók – felületi vesztesége, illetve a szellőztetés.

– Nagyanyáink idejében a hő nagyjából 75 %-a távozott a falakon, a gyengén szigetelt ablakokon keresztül, gyakorlatilag nem kellett szellőztetniük. A mai extrém hőszigetelésű házakban ez az arány megfordult: a téli hőveszteség mindössze 25 %-a írható a nyílászárók és a falak számlájára. A hőveszteség 75 %-a gyakorlatilag a szellőztetésnek tudható be, ezért fontos, hogy télen ne direkt módon, ablaknyitással szellőztessünk; a kazánnak így nem a szellőztetés során lehűlt parkettát, falakat, bútorokat kell felmelegítenie.

Kovács Gábor a verem kialakítása 50-80 ezer forintból megoldható. Hogy mennyi fűtési energiát tudott a verem beiktatásával megtakarítani, arra később tud pontos választ adni – folyamatosan dokumentálja az energiafogyasztást.

Földház épül

Kovács Gábor először 1992-ben tervezett földházat, pontosabban barlangházat, akkor még csak diplomamunkaként. Eltökélt szándéka, hogy idén megépítse az első földházát.

– A célom  olyan lakóépület tervezése  és építése, amely nem kihasználja, hanem felhasználja a természet adottságait. Egy építész szemében mindig cél, nem pedig lehetőség, hogy „ abból építkezzen”, ami a helyszínen található, s alkalmas a célra. Nem véletlen, hogy erdőben élő őseink faházakat építettek, illetve vályogházakat, ha volt elegendő agyag a lakókörnyezetükben. A környezettudatos építéshez az is hozzátartozik, hogy nem terheljük a környezetet az építőanyagok szállításával.

A földház előnyei

A föld hőmérséklete fagyhatár alatt állandó: télen-nyáron + 13 Celsius-fok, tehát kiváló hőszigetelő közeg. Télen segít melegen tartani, nyáron segít hidegen tartani a belső klímát. A föld alatti házak lehűlő felülete minimális.

Kovács Gábor célja egy olyan lakóépület létrehozása, ahol minimális a téli fűtés, illetve a nyári hűtés bekerülési költsége. A földház előnye még, hogy védettséget ad az esetleges felszíni természeti katasztrófáktól – szélvihar, tájfun, tornádó.

 

Ajánló

Földház

A természet erejével | Peter Vetsch svájci építész fenomenális földházai

Érdekességképpen érdemes megemlíteni: Peter Vetsch volt Kovács Gábor konzultánsa a barlangház megtervezésekor, vagyis a diplomamunka összeállításakor 1992-ben

Építész ezermester: házat tervez, napelemes faautóval közlekedik, kertet épít, bútorokat gyárt

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − tizenkettő =

hirdetés