Télen „fűtenek”, nyáron hűtenek: energiatakarékos földházak, formabontók kívül-belül

Peter Vetsch svájci építész különleges földházakat tervez. Közel 100 földbe süllyesztett épületet álmodott meg pályafutása során; nagy részük Svájcban és a környező európai országokban valósult meg, de praxisa világhírű, és építészkörökben számos követőre talált.

Vetsch hagyományos épületeket is tervez, de a környezettudatos, energiatakarékos építészet elkötelezett híveként a földházak állnak hozzá a legközelebb. Az általa tervezett épületek emlékeztetnek a híres katalán építész, Antoni Gaudí által teremtett formavilágra, továbbá a szecessziós építészet jegyeit is magukon viselik.

A földház az organikus építészet környezet- és energiatudatos „modellje”, a ház szervesen együtt él természeti környezetével, nem bontja meg annak harmóniáját. A föld kiváló „szigetelőanyag”, melynek előnyeit télen-nyáron élvezhetik a lakók.

A földház előnyei

A föld hőmérséklete fagyhatár alatt állandó, tehát kiváló hőszigetelő közeg. Télen segít melegen tartani, nyáron segít hidegen tartani a belső klímát. A föld alatti házak lehűlő felülete minimális. A földház előnye még, hogy védettséget ad az esetleges felszíni természeti katasztrófáktól – szélvihar, tájfun, tornádó.

A kihívást a megfelelő telek felkutatásán és a szakszerű kivitelezésen túl az adja, hogy az épületben nincs hagyományos, sík mennyezet, a belmagasság változó; a nyílászárókat nem lehet készen megvenni vagy például a konyhabútort, sok mindent egyedileg kell gyártatni.

 

A földbe süllyesztett házakat is szépen be lehet rendezni, s talán meglepő, de egyáltalán nem sötétek – a hátsó részekben általában a kevésbé fényigényes helyiségek kerülnek, de Vetsch olyan földházakat is tervezett, amelyeknek szabályos kör az alapjuk, minden oldalról nyitottak, így minden helyiség elegendő természetes fényt kap a nyílászárókon keresztül.

Fotók, metszet, alaprajz: Peter Vetsch weboldaláról, www.erdhaus.ch

Egy magyar példa korábbról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 + 3 =

hirdetés