Folk & Vintage: kézművesség, fenntarthatóság, lakberendezés. Sokoldalú tárgyalkotó népi iparművész Hollókőről

Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész az ország egyik legcsodálatosabb településén, Hollókőn él. A közel négyszáz lakosú Nógrád megyei palóc falu világszerte ismert; a Világörökség Bizottság 1987-ben Budapest mellett elsőként Hollókő ófalut és környezetét vette fel a Világörökség listájára. Tünde három gyermeket nevel a férjével – a nyitóképen 8 és 18 éves lányuk látható (fiuk idén fejezi be az általános iskolát).

Tünde hagyományos népi és modern, a 21. századi trendekhez is igazodó country és vintage stílusú dísztárgyakat, kiegészítőket készít gyékényből, kákából, csuhéból. Kézműves alkotásaihoz kizárólag természetes anyagokat használ fel. 

Hollókőn nevelkedtél vagy a munkád, érdeklődésed révén kerültél a faluba?

Zala megyéből költöztünk Hollókőre. Idegenforgalmi szakos főiskolásként 1998-ban szakmai gyakorlatunkat töltöttük a faluban a férjemmel – aki akkoriban még csak évfolyamtársam volt -,  és nagyon megszerettük Hollókőt. Megmaradt a jó kapcsolat; 2001-be felhívtak munkalehetőséget ajánlva. A helyi Tourinform keresett irodavezetőt. Éltünk a lehetőséggel, Hollókőre költöztünk, és azóta itt élünk. 2003-ban megszületett az első gyermekünk, a Tourinform időközben bezárt, azóta itthon vagyok, nem mentem vissza állásba. Hivatalosan 2008-ban kezdtem kézművességgel foglalkozni.

Idegenforgalmi szakemberként milyen út vezetett a népi iparművészi cím megszerzéséig?

Mindenki más-más módon cseppen bele a mesterségbe. Én mindig is természetes anyagokkal szerettem foglalkozni. Budapesten, a Hagyományok Házában végeztem el a népi játszóházvezetői tanfolyamot, ennek keretében sokféle népi kézműves technikát elsajátítottam. Ezt követően szalma-csuhé-gyékény tárgykészítő képzésre jelentkeztem, ez egy kétéves tanfolyam volt. Népi iparművésszé akkor válhat valaki, ha elkezdi a termékeit zsűriztetni a Hagyományok Házában az adott szakágban. Három kategóriában zsűriznek, különböző minősítést kapnak az adott tárgyról: mesterremek, mívestermék, ajándéktárgy. Az én szakágamban legalább 30 mívestermék, 5 mesterremek minősítésű tárgynak kell meglennie ahhoz, hogy a népi iparművész minősítést kérelmezni lehessen. 

Ez tehát egy munkaigényes, hosszadalmas folyamat…

Igen. Van benne kudarc, elutasítás is, és persze sok-sok pozitívum és megerősítés. A szálas anyagok közül főleg káka- és gyékényfonással foglalkozom. Kevés mester műveli már Magyarországon, ráadásul nagy kihívás ezekből az alapanyagokból olyan tárgyakat létrehozni, melyek egyediek és a zsűrizésen megkapják a mesterremek minősítést. Mesterremek minősítésűek például az egyedi tervezésű táskáim és az ékszereim, a tárgyaim többsége mívestermék. 2013-ban kezdtem zsűriztetni a termékeimet és 2019. decemberében kaptam meg a népi iparművész címet.

Hagyományos és modern kategóriában is lehet zsűriztetni a termékeket. Modernnek számít minden olyan tárgy, ami a mai világunkba is beilleszthető. Sok régi mesterség úgy tud fennmaradni, ha az alkotó megtalálja azokat a pontokat, azokat az élethelyzeteket, melyekbe belehelyezhetők az általa létrehozott tárgyak. Erre törekszem. Ha azt mondom, gyékényfonó vagyok, arra nem feltétlenül kapják fel a fejüket az emberek… Ha látják az öltözékkiegészítőket, ékszereket, dekortárgyakat, virágokat, másképp hat rájuk. A lakberendezésben kedvelt irányzat a farm house, a vintage, tárgyaim ebbe a stílusba nagyon jól beilleszthetők.

Tünde Zöld körforgás kollekciója kákából készült, a Hagyományok Háza által meghirdetett Kis Fekete 2020 divatbemutató pályázatra. A kollázson látható képeket Dusa Gábor és Kiss Tünde készítette

Öltözékkiegészítőid is ilyenek, ezek közül a legújabb, a Frida kollekció. A virágos hajráfok jól társíthatók népviselethez, viselhetők jeles alkalmakkor, de felvehetők akár koncertre is, ráadásul több korosztály is viselheti. Hogyan készülnek?

A virágokat csuhéból fonom, növényi festékekkel színezem, céklával, lilakáposztával stb. Gyékényfonatra varrom a virágokat. Nem használok ragasztóanyagot. Az alapötlet egyébként a nagylányomé volt. Hajráfokat régebben is készítettem, a Frida sorozatot nagylányom ihlette. 

A virágos hajráf sorozat Frida Kahlo jellegzetes virágkoszorúi nyomán kapta a nevét. A fotón Tünde nagylánya látható, az ő ötlete volt a kollekció

Tünde műhelye

Hol található a műhelyed? 

Korábban az ófaluban volt a műhelyem, ám a harmadik gyermekünk születése után a házunkban alakítottuk ki. A pincehelyiséget rendeztük be, romantikus, provance-i vintage stílusú. Nagyon szeretem ezt az irányzatot. Megtartottuk régi kőfalat és a fa mennyezetet, fehérre meszeltük. Régi parasztbútorokat festettem át szürkéskék árnyalatúra. Itt kapnak helyet a termékeim, itt alkotok. Műhelyemben látogatókat is fogadok, foglalkozásokat is tartok. Ezek a járvány miatt szünetelnek sajnos.

Csendes lesz az idei Húsvét is Hollókőn… Hogyan éltétek meg a tavalyi karantén időszakát?

Nagyon furcsa volt. Nagy csend volt a faluban. A gyerekeim szokták várni, beöltöznek viseletbe, mi is. A gyerekek fel szoktak lépni, nagy attrakció a locsolkodás, az egész hatalmas közösségi élmény… A húsvéti fesztivál az életünk része volt, furcsa nélküle… 

A workshopjaid megtarthatók online is?

Alkotócsomagokat kezdtem árulni. Meg lehet vásárolni tőlem az alapanyagokat és oktatóvideót küldök a vásárlónak. Az utolsó a húsvét jegyében készült, tulipánokat és nyuszit lehet fonni csuhéból, kákából. Tervezem több terméknél bevezetni, de vannak olyan technikák, melyeket nem lehet átadni videón, személyes jelenlétet igényel.

Hol lehet tőled rendelni? 

A webshop jelenleg fejlesztés alatt áll, de Facebookon elérhető vagyok, Messengeren tudok fogadni üzeneteket, megkereséseket.

Fotók: Péter János, Kiss Tünde

 

Facebook: Folk&vintage 

Weboldal: folkandvintage.hu

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 + tizenhárom =

hirdetés