Komposzt tea házilag. A tápanyagban gazdag folyékony tápoldattal segíthetjük növényeink fejlődését

A friss, tápanyag dús komposztból egyszerűen készíthetünk folyékony tápoldatot, komposzt teát. Előnye a szilárd komposzttal szemben, hogy a lombozat permetezésére levéltrágyaként, vagy talajba juttatott folyadékként is lehet használni. Bármely megoldást is választjuk, a tea fokozza a komposzt jótékony hatását.

A komposzt tea tápanyagban rendkívül gazdag, a természetes adalékanyagok az érett komposzt beáztatásával nyerhetők ki. Ebből a tápláló folyadékból egész évben, bármikor adhatunk a növényeknek.

Miért érdemes komposzt teát adni a növényeknek?

A komposzt teával kiválthatók a káros vegyszerek a kertben.

A teában található tápanyagok gyorsítják a növények fejlődését, a terméshozam pedig bőségesebb lesz.

Pótolja a talaj tápanyagtartalmát, így növeli a növény számára fontos tápanyagok mennyiségét, és felgyorsítja a mérgező anyagok lebomlását.

Hasznos szervezeteket juttat a növényekre: a kijuttatott mikrobák javítják a növény védekezőképességét. Permetezéssel a tea elnyomja a levélbetegségeket.

Javítja a növény betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

A komposzt tea használata javítja a tápanyagok minőségét, fokozza a zöldségek ízét.

Hogyan készíthető komposzt tea?

Magunk is könnyen elkészíthetjük a teát érett komposztból. Az éretlen komposzt veszélyes kórokozó gombákat is tartalmazhat, a túlérett komposzt tápértéke viszont kisebb lehet. Fontos, hogy felhasznált komposzt már annyira érett legyen, hogy könnyen szétessen, sötét legyen, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztessen.

A teát összeállíthatjuk egy 20 literes vödörben, ez esetben nagyjából 1/3 vödör érett komposztra lesz szükségünk. Öntsük tele a vödröt vízzel, lehetőleg eső-, vagy kútvízzel.

Hagyjuk a keveréket állni három-négy napig, közben időnként keverjük meg. A folyadékot szűrjük át, majd a fennmaradó szilárd anyagot tegyük a kertbe az ágyásra, vagy vissza a komposztra.

Hogyan adagoljuk és mivel juttassuk ki?

A leszűrt komposzt teát azonnal felhasználhatjuk.

A folyadékot általában 10 :1 arányban szükséges hígítani. Zsenge növények öntözéséhez tovább hígíthatjuk, fák és cserjék trágyázásához hígítatlan teát használjunk. A hígabb kivonatot akár egy óra alatt elkészíthetjük, a töményebb változat elkészítéséhez érdemes állni hagyni a teát legalább egy hétig.

Kijuttatásához locsolót vagy pumpás permetezőt célszerű használni, mivel a szivattyús permetezőket a folyadék könnyen eltömítheti. A jótékony mikroorganizmusok védelmének érdekében lehetőleg ne nagynyomású permetezőt alkalmazzunk.

A permetezést úgy időzítsük, hogy a tűző nap ne perzselje meg a leveleket. Ha permetezés után egy-két napon belül eső esik, érdemes megismételni a kezelést.

Összeállította: Nagy Adrienn agrármérnök és a Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 + öt =

hirdetés