Így készül a fordított fügetorta
Ha nálunk nem is általánosan elterjedt a füge, hazánkban is megél. Nyár végére fordul termőre. Gyümölcse édes, zamatos – igazi ínyencség. Süteményekhez is felhasználhatjuk.
Hozzávalók
6 – 7 darab érett füge
A karamellhez
12 dkg barnacukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor vagy 1 kk vanília kivonat
6 dkg vaj
A tésztához
20 dkg liszt
1 kk fahéj
1 kk sütőpor
1⁄4 kk őrölt szegfűszeg
csipet só
2 közepes tojás
10 dkg vaj
1 dl zsíros
tejszín
Elkészítés
A fügéket megmossuk, megszárítjuk, majd keresztben félbevágjuk, és félretesszük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, a vaníliaaromát és mérsékelt tűzön, lassan összeolvasztjuk, néhány percig karemellizáljuk. Ha már megfelelő az állaga, óvatosan egy 26 cm átmérőjű tortaformába borítjuk, majd szorosan kirakjuk a felezett fügékkel.
A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a sót. A vajat a tojásokkal és a cukorral fehéredésig keverjük, hozzá adjuk a tejszínt, majd apránként a lisztes keveréket. Sűrű ragacsos tésztát kapunk, az a lényeg hogy kenhető állagú legyen.
Ha a tészta elkészült, a fügék tetejére kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, pár percig állni hagyjuk, majd elővigyázatosan kiborítjuk a tortát. A fortyogó karamell szépen elterül a torta tetején, s ha jól csináltuk, a torta szélén is lecsurog itt-ott.
Langyosan a legfinomabb, bátrabbak fagylalttal is kipróbálhatják! A tortát készíthetjük almával, körtével, szilvával.
Recept, fotók: By Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.