Fordított fügetorta

Ha nálunk nem is általánosan elterjedt a füge, hazánkban is megél. Nyár végére fordul termőre. Gyümölcse édes, zamatos – igazi ínyencség. Édességekhez is felhasználhatjuk.
hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók

6 – 7 darab érett füge

A karamellhez

12 dkg barnacukor

1 csomag Bourbon vaníliás cukor vagy 1 kk vanília kivonat

6 dkg vaj

A tésztához

20 dkg liszt

1 kk fahéj

1 kk sütőpor

1⁄4 kk őrölt szegfűszeg

csipet só

2 közepes tojás

10 dkg vaj

1 dl zsíros

tejszín

Elkészítés

A fügéket megmossuk, megszárítjuk, majd keresztben félbevágjuk, és félretesszük. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, a vaníliaaromát és mérsékelt tűzön, lassan összeolvasztjuk, néhány percig karemellizáljuk. Ha már megfelelő az állaga, óvatosan egy 26 cm átmérőjű tortaformába borítjuk, majd szorosan kirakjuk a felezett fügékkel.

A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket és a sót. A vajat a tojásokkal és a cukorral fehéredésig keverjük, hozzá adjuk a tejszínt, majd apránként a lisztes keveréket. Sűrű ragacsos tésztát kapunk, az a lényeg hogy kenhető állagú legyen.

Ha a tészta elkészült, a fügék tetejére kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, pár percig állni hagyjuk, majd elővigyázatosan kiborítjuk a tortát. A fortyogó karamell szépen elterül a torta tetején, s ha jól csináltuk, a torta szélén is lecsurog itt-ott.

Langyosan a legfinomabb, bátrabbak fagylalttal is kipróbálhatják! A tortát készíthetjük almával, körtével, szilvával.

Jó étvágyat hozzá!

Tuska Margó

By Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 − egy =

hirdetés