Fordított szilvatorta

Fordított almatorta, fordított fügetorta… Ennek mintájára kísérleteztünk a szilvával, ami ugyancsak remek idénygyümölcs süteményekbe! Érdemes kihasználni a szezont! Nagyon finom lett, ajánljuk a receptet!

Hozzávalók a tésztához (22-24 centis tortaformához)

A fordított gyümölcstorták készítésénél figyelni kell arra, hogy csak akkor süssük csatos tortaformában, ha tökéletesen zár, és nem folyik ki belőle a gyümölcs leve. Közepes magas falú tepsiben is elkészíthető, a süti felkockázva is jól mutat. Szeletelni kizárólag kihűlt állapotában szabad.

Hozzávalók a tésztához

175 g liszt (mi vegyesen 100 g teljes kiőrlésű lisztet és 75 g finomlisztet használtunk)

80 g felkockázott hideg vaj

1 csomag vaníliás cukor

csipetnyi só

5-6 evőkanál jó minőségű főzőtejszín (vagy ugyanennyi görög joghurt)

mokkáskanálnyi őrölt fahéj

3-4 ek aprószemű zabpehely

Így készül a tészta

Szitáljuk a lisztet keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat, a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk össze. Dolgozzuk bele a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne ragadjon! (A legjobb robotgéppel összeállítani a tésztát, ez esetben az összetevőket csak a gépbe kell adagolni.)

Miután összeállt, gyúrjuk össze, és fóliába csomagolva legalább egy órán át tartsuk a hűtőben. (Még jobb, ha egész éjszaka hűtjük.)

Sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hagyjuk 5-10 percig szobahőmérsékleten állni.

Hozzávalók a töltelékhez

kb. 50-55 dkg szilva kimagozva, félbevágva

50 g vaj

120 g cukor

1 mk őrölt fahéj

A karamellizált szilva elkészítése

Egy lábasban (közepes „lángon”) karamellizáljuk a cukrot; amikor a cukor folyóssá válik, adjuk hozzá a vajat és keverjük egyneművé. Ezután szórjuk rá a szilvát, az őrölt fahéjat, és hagyjuk 5-8 percig rotyogni. A szilva levet enged, így használjuk fel a tortához. (A szilva héja a hő hatására leválhat, a héj eltávolítható, de nem feltétlenül szükséges.)

A sütemény összeállítása

Sütés előtt a karamellizált szilvát hagyjuk kicsit hűlni; borítsuk az egészet sütőformába (vagy a tepsibe), simítsuk el egyenletesen a tortaforma/tepsi alján.

Szórjunk rá apró szemű zabpelyhet (egyenletesen), majd fedjük be az enyhén lisztezett felületen kb. 1 centisre nyújtott tésztával.

A tésztát szúrkáljuk meg villával, hogy a gőz sütés közben távozhasson.

170-es hőfokon süssük 25-30 percig!

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, ezután lehet szépen szeletelni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − tizenegy =

hirdetés