Fordított szilvatorta
Fordított almatorta, fordított fügetorta… Ennek mintájára kísérleteztünk a szilvával, ami ugyancsak remek idénygyümölcs süteményekbe! Érdemes kihasználni a szezont! Nagyon finom lett, ajánljuk a receptet!
Hozzávalók a tésztához (22-24 centis tortaformához)
A fordított gyümölcstorták készítésénél figyelni kell arra, hogy csak akkor süssük csatos tortaformában, ha tökéletesen zár, és nem folyik ki belőle a gyümölcs leve. Közepes magas falú tepsiben is elkészíthető, a süti felkockázva is jól mutat. Szeletelni kizárólag kihűlt állapotában szabad.
Hozzávalók a tésztához
175 g liszt (mi vegyesen 100 g teljes kiőrlésű lisztet és 75 g finomlisztet használtunk)
80 g felkockázott hideg vaj
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
5-6 evőkanál jó minőségű főzőtejszín (vagy ugyanennyi görög joghurt)
mokkáskanálnyi őrölt fahéj
3-4 ek aprószemű zabpehely
Így készül a tészta
Szitáljuk a lisztet keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat, a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk össze. Dolgozzuk bele a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne ragadjon! (A legjobb robotgéppel összeállítani a tésztát, ez esetben az összetevőket csak a gépbe kell adagolni.)
Miután összeállt, gyúrjuk össze, és fóliába csomagolva legalább egy órán át tartsuk a hűtőben. (Még jobb, ha egész éjszaka hűtjük.)
Sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hagyjuk 5-10 percig szobahőmérsékleten állni.
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 50-55 dkg szilva kimagozva, félbevágva
50 g vaj
120 g cukor
1 mk őrölt fahéj
A karamellizált szilva elkészítése
Egy lábasban (közepes „lángon”) karamellizáljuk a cukrot; amikor a cukor folyóssá válik, adjuk hozzá a vajat és keverjük egyneművé. Ezután szórjuk rá a szilvát, az őrölt fahéjat, és hagyjuk 5-8 percig rotyogni. A szilva levet enged, így használjuk fel a tortához. (A szilva héja a hő hatására leválhat, a héj eltávolítható, de nem feltétlenül szükséges.)
A sütemény összeállítása
Sütés előtt a karamellizált szilvát hagyjuk kicsit hűlni; borítsuk az egészet sütőformába (vagy a tepsibe), simítsuk el egyenletesen a tortaforma/tepsi alján.
Szórjunk rá apró szemű zabpelyhet (egyenletesen), majd fedjük be az enyhén lisztezett felületen kb. 1 centisre nyújtott tésztával.
A tésztát szúrkáljuk meg villával, hogy a gőz sütés közben távozhasson.
170-es hőfokon süssük 25-30 percig!
Várjuk meg, míg teljesen kihűl, ezután lehet szépen szeletelni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.