Formákon túl, retró a javából. Balatoni kerítések a hatvanas, hetvenes évekből. Bárki csatlakozhat a programhoz!

A nyitóképen egy balatoni nyaraló 1966-ban épült fém kerítésének részlete látható, igazi szocialista realista – retró – emlék.

Hasonlóan egyedi és ötletes megoldásokat mutatnak be a Formákon túl című kampány keretében, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként. Az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítéseit értékmentő jelleggel, néprajzkutató segítségével tárják fel a Bakony-Balaton régióban. 

– Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Ötletes, játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliője, amiben megszülettek. Az ekkor létrejövő nyaralótelepek hangulatához a telkeket elválasztó kerítések éppúgy hozzátartoznak, mint a lapostetős nyaralóépületek, vagy éppen a falnak támasztott kempingbiciklik. A kerítések és kapuk légies vonalaikkal épp csak jelképesek; nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai. Ezek a kerítések azért is fontosak, mert nem akarnak semmit eltakarni, sőt: „mögéjük”, igenis be lehet látni! Ráadásul nem csak fizikai, hanem átvitt értelemben is sokat láttatnak megrendelőik és elkészítőik világából. Mesélnek nekünk a nyaralók és helyiek szövevényes kapcsolatrendszeréről, egyúttal kézzelfoghatóvá teszik a köztük kialakult együttműködés csatornáit. Rávilágítanak többek közt a korszak megélhetési stratégiáinak egyik népszerű formájára, a gyári munkások és iparosok saját zsebre történő munkavégzésére, a fusizásra, aminek révén számos nyaralókerítés is elkészülhetett – mondta el Törő Balázs, a Lackó Dezső Múzeum néprajzkutatója, a projekt ötletgazdája.

A kerítésekről Varga Marietta és Schmal Fülöp fotógráfusok készítettek felvételeket, melyeket a www.veszprembalaton2023.hu weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők.

A szervezők várják az alkotókedvű helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását a programhoz az általuk kedvelt kerítésről készített fotó és ha van, akkor a hozzá tartozó történet beküldésével. A projektet a „Formákon túl” névre keresve megtalálhatják az érdeklődők a Facebookon és az Instagramon is, a képeket és a történeteket a formakontul@veszprembalaton2023.hu címre várják.

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy óvják a tulajdonosok nyugalmát és személyiségi jogait. A fotókon ne jelenítsenek meg embereket, a képekről ne derüljön ki, hogy melyik utca és milyen házszám alatti ház kerítését ábrázolják!

A projekt weboldala: veszprembalaton2023.hu/hu/projects/formakontul

Facebook oldal: formakontul

Instagram profil: instagram.com/formakontul

A projekt teaser videója: https://youtu.be/zModQZLncdo

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + 1 =

hirdetés