Ennivaló madárkák foszlós kalácsból formázva

Foszlós kalácsból madárkákat (csibéket) formázott Margó. Ki-ki a saját bevált kalácsreceptje szerint is elkészítheti. Margó receptjét ismertetjük.

Hozzávalók 10 darab csibéhez

50 dkg liszt

2,5 dl tej

3 dkg élesztő

fél teáskanál cukor (az élesztőhöz)

fél kávéskanál só

6 dkg cukor

6 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

3 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

1 kis marék mazsola

1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, 1 deciben elkeverjük a kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Megvárjuk, amíg az élszető felfut.

A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjük a fél kávéskanál sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

Mindezt a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra dolgozzuk. Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.

A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).

Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk és megmérjük. Hosszú rudat sodrunk belőle, és 10 azonos súlyú (90-100 grammos) darabra vágjuk.

A tésztadarabokat átgyúrjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk. Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót, hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a madárka feje).

 

A tészta szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk, bemetsszük – ez lesz a madárka farokrésze.

A megformált kalácskákat egymástól 8-10 cm távolságra sütőlapra rakjuk – sütés közben jócskán megnőnek -, és konyharuhával letakarva, 15-20 percig ismét kelni hagyjuk.

 

Megkenjük tojássárgával, a fejrész két oldalára 1-1 szem mazsolát nyomunk.

Előmelegített sütőben (200°C) aranybarnára sütjük.

 

Tuska Margó

By Margó a Facebookon >>

 

Ajánló

Fűszeres, diós pogácsa

Kreatív gasztroajándék

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 1 =

hirdetés