Ennivaló madárkák foszlós kalácsból formázva
Foszlós kalácsból madárkákat (csibéket) formázott Margó. Ki-ki a saját bevált kalácsreceptje szerint is elkészítheti. Margó receptjét ismertetjük.
Hozzávalók 10 darab csibéhez
50 dkg liszt
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
fél teáskanál cukor (az élesztőhöz)
fél kávéskanál só
6 dkg cukor
6 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
3 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 kis marék mazsola
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, 1 deciben elkeverjük a kávéskanál cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Megvárjuk, amíg az élszető felfut.
A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverjük a fél kávéskanál sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Mindezt a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra dolgozzuk. Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.
A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk és megmérjük. Hosszú rudat sodrunk belőle, és 10 azonos súlyú (90-100 grammos) darabra vágjuk.
A tésztadarabokat átgyúrjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk. Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót, hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a madárka feje).
A tészta szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk, bemetsszük – ez lesz a madárka farokrésze.
A megformált kalácskákat egymástól 8-10 cm távolságra sütőlapra rakjuk – sütés közben jócskán megnőnek -, és konyharuhával letakarva, 15-20 percig ismét kelni hagyjuk.
Megkenjük tojássárgával, a fejrész két oldalára 1-1 szem mazsolát nyomunk.
Előmelegített sütőben (200°C) aranybarnára sütjük.
By Margó a Facebookon >>
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.