Főzelékes Feri receptkönyvéből: céklás-kéksajtos édeskrumpli-főzelék
Főzelékbiblia – A borsó meg a héja. Ezt a címet kapta a Szatmári „Főzelékes” Feri évtizedes munkásságát összefoglaló kötet, amely klasszikus fogások mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével. A könyvből mutatunk egy receptet a 21. Század Kiadó ajánlásával.
Céklás-kéksajtos édeskrumpli-főzelék
Hozzávalók
Főzelékhez
3-4 db (kb. 50 dkg) kisebb sült céklagumó, kockázva
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
só
1 teáskanál currypor
2 gerezd fokhagyma
1,2 kg tisztított édesburgonya, 3 cm-es darabokra kockázva
7 dl alaplé
1 lime leve
2-3 evőkanál pirított magkeverék
friss koriander
10 dkg kéksajt vagy kecskesajt
Sűrítéshez
3 dl tejszín
3 evőkanál étkezési keményítő
só, bors
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra.
A céklákat mossuk meg, csomagoljuk egyenként alufóliába, majd kb. 1 óra alatt süssük puhára. Hideg víz alatt dörzsöljük le a héját, majd kockázzuk fel.
Amíg sülnek a céklák, addig az olajat és a vajat közepes lángon olvasszuk össze egy 3-4 literes lábasban. Borítsuk rá a hagymát, 4-5 perc alatt pároljuk üvegesre.
Finoman sózzuk, egy-egy evőkanál vizet adjunk hozzá, hogy gyorsabban puhuljon. Keverjük hozzá a curryport, reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk át, majd forgassuk hozzá az édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével, és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 perc alatt főzzük meg.
Ne főzzük túl, maradjon kicsit roppanós. Keverjük hozzá a sült, felkockázott cékla kétharmadát, és főzzük további pár percig.
Közben a tejszínt keverjük csomómentesre a keményítővel és sűrítsük be vele a főzeléket.
Már csak melegítsük össze, ne forraljuk. Ízesítsük lime levével, sóval, borssal, végül morzsoljuk bele a sajt felét.
Tálaláskor szórjuk meg magokkal, friss korianderrel, sajttal és a maradék céklakockákkal.
A könyv a 21. Század Kiadó weboldalán rendelhető >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.