Főzés nélkül finomat. Okroshka, a szlávok nyers zöldséglevese

Ezt a tradicionális szláv hideg levest nem kell főzni, kánikulában könnyű, tápanyagokban gazdag fogás.

Eredetileg erjesztett gabonaitallal, kvasszal készül, de kefirrel, kaukázusi kefirrel vagy natúr joghurttal is remek. A zsenge fűszernövények, a zöldségek mellett főtt tojást és kockára vágott sonkát tesznek bele, így tartalmasabb, de tojás- és húsmentesen is finom. 

Hozzávalók 2 személyre

2 nagy dobozos (375 g) kefir vagy natúr joghurt

1 kígyóuborka apróra kockázva

3-4 kovászos uborka (vagy csemege uborka) apróra kockázva (kevés lé is kerülhet bele)

kevés torma frissen reszelve (ízlés szerint)

2-3 szál újhagyma felkarikázva

2-3 hónapos retek apróra vágva

só, bors ízlés szerint

1 csokor friss kapor apróra vágva

1 csokor petrezselyem apróra vágva

(opcionális: petrezselyem helyett korianderlevél is jó apróra vágva; karakteresebb ízt ad a levesnek, azoknak ajánljuk, akik szeretik a koriandert)

2 főtt tojás (keményre főzve) felkockázva

kb. 5 dkg főtt sonka felkockázva

tálaláskor: egy-egy csepp olívaolaj, tökmagolaj stb.

Elkészítés

Vegyünk egy közepes üvegtálat. 

A kefírben (vagy joghurtban) keverjük el a sót, a borsot, a zöldfűszereket, a reszelt tormát, majd apránként keverjük hozzá az előkészített alapanyagokat: a megmosott, felkockázott zöldségeket, a tojást, a sonkát. A kígyóuborkát és a retket sem kell meghámozni; a héj értékes tápanyagokat tartalmaz, másrészt a leves így szép színes lesz.

Tálalás előtt lefedve tartjuk hűtőben. Ez a leves hidegen jó!

Nyitókép: Maria Polna, pxhere.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + öt =

hirdetés