Francia almatorta. David Lebovitz párizsi mestercukrász receptje
A francia almatortához többféle recept van forgalomban. David Lebovitz párizsi mestercukrász így készíti.
Hozzávalók 23 centi átmérőjű kapcsos tortaformához
110 g liszt
3/4 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
4 nagy alma (több fajtát is használhatunk)
2 nagy szobahőmérsékletű tojás
150 g cukor
3 evőkanál rum (vagy rumaroma)
1/2 teáskanál vanília kivonat
115 g vaj (olvasszuk meg és hűtsük szobahőmérsékletre)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzuk ki a sütőformát.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Hámozzuk meg az almákat és kockázzuk fel 2-3 centisre.
Egy nagy tálban verjük fel az egész tojásokat habosra, majd adjuk hozzá a cukrot, a rumot és a vanília kivonatot. Szitáljuk hozzá a lisztes keverék felét, majd óvatosan keverjük hozzá az olvasztott vaj felét is. Adjuk hozzá a maradék lisztes keveréket, majd a maradék vajat. Keverjük a masszába az alma kockákat, majd borítsuk az egészet a tortaformába és spatulával simítsuk el a tetejét.
Mehet a sütőbe! Sütési idő 40-50 perc. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le alufóliával, majd a sütési idő vége felé vegyük le róla.
Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje. Hagyjuk hűlni 5 percig, majd a széleit késsel lazítsuk fel, és távolítsuk el a tortaforma oldalát.
Tálalás: önmagában is finom, de tejszínhabbal vagy vaníliás fagyalalttal is szervírozhatjuk.
Fotók: www.davidlebovitz.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.