Franciasaláta házi majonézzel
A franciasalátát sokan a magyar konyhaművészetnek tulajdonítják, mások pedig az orosz saláta húsnélküli verziójának tartják. A francia eredet azért terjedt el, mert a magát franciának is valló belga Lucien Oliver szakács alkotta meg a saláta legendássá vált szószát, a majonéz elődjét, amelyet húsokhoz, rákokhoz, halakhoz kínált.
Hozzávalók (családi adaghoz, 4-6 személyre)
4 közepes burgonya meghámozva, apróra felkockázva
3 sárgarépa meghámozva, apróra felkockázva
kb. 15 dkg zöldborsó (mirelit is megfelelő)
4 ecetes uborka (csemege) apróra felkockázva
2 nagyobb alma meghámozva, apróra felkockázva
kb. 2 dl házi majonéz elkeverve kb. 1 dl tejföllel
Elkészítés
A felkockázott burgonyát és a sárgarépát sós vízben főzzük puhára, ügyelve arra, hogy a burgonya ne főjjön szét. Ha friss borsóból készítjük, a borsót is adjuk hozzá. Ha megfőtt, hagyjuk hűlni. (Ha mirelit borsót használunk, főzés nélkül is hozzáadhatjuk a salátához.)
Egy nagy tálba tegyük bele az összes hozzávalót és adjuk hozzá a szószt. Alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe. Érdemes fogyasztás előtt pár óráig hűteni, hogy az ízek összeérjenek.
Házi majonéz
Ez a gyorsan elkészíthető változat, nem rontható el.
Hozzávalók
2,5 dl olaj
2 tojás
fél mk só
2 ek mustár
1 ek ecet (10%) vagy fél citrom leve
(lehetőleg frissen darált) bors ízlés szerint
Elkészítés
Az olajat öntsük egy magasabb falú edénybe (egy nagy bögre is megfelelő, ha belefér a botmixer). Üssük bele a két tojást, adjuk hozzá a mustárt, az ecetet vagy citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel alaposan dolgozzuk össze, míg krémes állagú nem lesz.
Ha franciasalátához készítjük, a majonézhez keverjünk tejfölt. Az arányokkal lehet kísérletezni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.