Frappe di Carnevale, az olaszok farsangi fánkja
A Frappe di Carnevale az olaszok különleges farsangi fánkja, jobbára csak farsangi időszakban kapható az olasz cukrászdákban. Jellegében hasonlít a nálunk ismert csörögefánkhoz; élesztő nélkül készül, a tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtják, s így sütik ki forró olajban. Porcukorral hintik meg – roppanós, nagyon finom édesség.
A tészta gyorsan összeállítható, a titka a nyújtásban rejlik, egyben ez adja a nehézséget is. A tökéletes fánkot tésztagéppel nyújtják hajszálvékonyra, a fotón látható változat profi olasz cukrászok munkája.
Fotó: Vincenzos Plate
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
1 tojássárgája
1 dl napraforgó étolaj
2,5 dl félédes vagy édes fehérbor
csipetnyi só
csipetnyi cukor (a tésztának nem kell édesnek lennie)
sütéshez étolaj
szóráshoz porcukor
Elkészítés
A tésztát halmozd a munkafelületre, közepén alakíts ki mélyedést, tedd bele a tojássárgáját, villával lazítsd fel, majd add hozzá a napraforgóolajat, a sót, a cukrot és kezdd a liszttel összedolgozni, közben öntsd hozzá két részletben a fehérbort.
Alaposan gyúrd össze – ruganyos, közepesen kemény tésztát kapsz (ha túl keménynek tűnik, fehér borral lazítható).
Az enyhén lisztezett felületre helyezett kigyúrt tésztát egy nagy tállal fedd le, hogy ne érje levegő, s pihentesd kb. egy órán át.
Pihentetés után jöhet a tészta nyújtása. Használhatsz hozzá tésztagépet, de sodrófával is dolgozhatsz. A tésztát nyújtsd 2-3 milliméteresre, majd derelyevágóval vágj belőle 2-3 centi széles csíkokat.
Felhevített olajban kevesebb mint egy percig süsd.
Konyhai lapát segítségével emeld ki az olajból a megsült fánkot, helyezd konyhai papírtörlőre, ami a felesleges olajat felszívja, majd tedd át egy nagyobb tálba és hintsd meg porcukorral.
Az alábbi olasz nyelvű videón látható a készítési folyamat
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.