Fügés-áfonyás sült sajttorta

Ez egy nagyon közkedvelt és igencsak finom torta. Szinte mindenkinek megvan a saját verziója, rengeteg receptvariáció létezik. Sokan tartanak tőle, pedig egyszerű elkészíteni és szinte lehetetlenség elrontani.

A krémet igazi vaníliával ízesítettem, frissen főzött sűrű áfonyaszósszal dobtam fel – kis halmokban került bele. A tetejét alaposan megpakoltam friss fügével és áfonyával, sőt, pikáns áfonyaöntet is készült hozzá. A torta lisztmentesen is elkészíthető – ez esetben müzli szükséges az alaphoz.

Az alaprecept hozzávalói

1 kg krémsajt (nálam Lidl vödrös)

1 vaníliarúd kikapart magja v. kevés vanília kivonat

15 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

2 egész tojás

3 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál keményítő

25 dkg ropogós keksz v. müzli

8 dkg olvasztott vaj

50-60 dkg friss füge és áfonya

Így készül az áfonyaszósz

15 dkg áfonyát 3 evőkanál cukorral, pár csepp citromlével és egy csapott evőkanál keményítővel főzd össze, majd hagyd kihűlni. Ebből óvatosan egy-egy kanállal kis halmokat tehetsz a sajtmasszára. Fogpiszkálóval mintázhatod. (Előfordulhat, hogy sütés közben az áfonya és sajtkrém találkozásánál megreped egy kicsit a torta.)

A torta elkészítése

A kekszet aprítsuk fel, a vajat olvasszuk fel és öntsük a kekszmorzsára, majd alaposan keverjük össze. (Ha zabkekszből készül az alap, külön kell édesíteni.)

Egy 23 centis tortaformát alaposan vajazzuk ki. Nyomkodjuk bele a vajas kekszet, ez lesz az alap.

A krémsajtot tegyük egy tálba, keverjük simára a cukorral, a keményítővel és a tejföllel. Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! Aki édesebben szereti, nyugodtan használjon több cukrot!

Ne géppel, hanem egy fakanállal kevergessük, ugyanis nem szabad sok levegőt belevinni, mert össze fog esni a torta.

Amikor simára eldolgoztuk a krémet, egyesével keverjük hozzá a tojásokat. Ízesítőül nálam 1 vaníliarúd kikapart magja és citromhéj szolgált. (Akit a vaníliában zavarnak a kis fekete magvak, használhat helyette esszenciát.)

Ha már szép sima a kidolgozott sajtkrém, öntsük a kekszalapra és párszor ütögessük a pulthoz, így eltűnnek a légbuborékok.

A tortaformát csomagoljuk két réteg alufóliába a biztonság kedvéért.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, légkeverésen. A sütő aljába tegyünk egy tepsi forró vizet – a keletkező vízgőz megakadályozza a repedést -, majd a bebugyolált tortaformát tegyük a középső rácsra. 

Süssük 190 fokon 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 115-120 fokra és még kb. 70 percig süssük a tortát. (Sütőtől függ a sütési idő. Aki légkeverés nélküli sütővel rendelkezik, legalább 140 fokon süsse – minden sütő más intenzitással süt.)

Akkor jó a tortánk, ha a teteje fényesen megszilárdul és amikor megmozgatjuk, még remeg az egész. Ne szurkáljuk, csak óvatosan rázzuk meg.

Az elkészült tortát tegyük a pultra, majd pár perc elteltével éles késsel vágjuk körbe a szélét, hogy el tudjuk távolítani a peremet. (Ha a szélek nincsenek fellazítva, a torta hűlés közben szétrepedhet.)

Hagyjuk teljesen kihűlni. A legjobb állagot akkor kapjuk, ha egy napig pihen a hűtőben. 

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 1 =

hirdetés