Fügés-áfonyás sült sajttorta

hirdetés

Ez egy nagyon közkedvelt és igencsak finom torta. Szinte mindenkinek megvan a saját verziója, rengeteg receptvariáció létezik. Sokan tartanak tőle, pedig egyszerű elkészíteni és szinte lehetetlenség elrontani.

A krémet igazi vaníliával ízesítettem, frissen főzött sűrű áfonyaszósszal dobtam fel – kis halmokban került bele. A tetejét alaposan megpakoltam friss fügével és áfonyával, sőt, pikáns áfonyaöntet is készült hozzá. A torta lisztmentesen is elkészíthető – ez esetben müzli szükséges az alaphoz.

Az alaprecept hozzávalói

1 kg krémsajt (nálam Lidl vödrös)

1 vaníliarúd kikapart magja v. kevés vanília kivonat

15 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

2 egész tojás

3 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál keményítő

25 dkg ropogós keksz v. müzli

8 dkg olvasztott vaj

50-60 dkg friss füge és áfonya

Így készül az áfonyaszósz

15 dkg áfonyát 3 evőkanál cukorral, pár csepp citromlével és egy csapott evőkanál keményítővel főzd össze, majd hagyd kihűlni. Ebből óvatosan egy-egy kanállal kis halmokat tehetsz a sajtmasszára. Fogpiszkálóval mintázhatod. (Előfordulhat, hogy sütés közben az áfonya és sajtkrém találkozásánál megreped egy kicsit a torta.)

A torta elkészítése

A kekszet aprítsuk fel, a vajat olvasszuk fel és öntsük a kekszmorzsára, majd alaposan keverjük össze. (Ha zabkekszből készül az alap, külön kell édesíteni.)

Egy 23 centis tortaformát alaposan vajazzuk ki. Nyomkodjuk bele a vajas kekszet, ez lesz az alap.

A krémsajtot tegyük egy tálba, keverjük simára a cukorral, a keményítővel és a tejföllel. Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen! Aki édesebben szereti, nyugodtan használjon több cukrot!

Ne géppel, hanem egy fakanállal kevergessük, ugyanis nem szabad sok levegőt belevinni, mert össze fog esni a torta.

Amikor simára eldolgoztuk a krémet, egyesével keverjük hozzá a tojásokat. Ízesítőül nálam 1 vaníliarúd kikapart magja és citromhéj szolgált. (Akit a vaníliában zavarnak a kis fekete magvak, használhat helyette esszenciát.)

Ha már szép sima a kidolgozott sajtkrém, öntsük a kekszalapra és párszor ütögessük a pulthoz, így eltűnnek a légbuborékok.

A tortaformát csomagoljuk két réteg alufóliába a biztonság kedvéért.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, légkeverésen. A sütő aljába tegyünk egy tepsi forró vizet – a keletkező vízgőz megakadályozza a repedést -, majd a bebugyolált tortaformát tegyük a középső rácsra. 

Süssük 190 fokon 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 115-120 fokra és még kb. 70 percig süssük a tortát. (Sütőtől függ a sütési idő. Aki légkeverés nélküli sütővel rendelkezik, legalább 140 fokon süsse – minden sütő más intenzitással süt.)

Akkor jó a tortánk, ha a teteje fényesen megszilárdul és amikor megmozgatjuk, még remeg az egész. Ne szurkáljuk, csak óvatosan rázzuk meg.

Az elkészült tortát tegyük a pultra, majd pár perc elteltével éles késsel vágjuk körbe a szélét, hogy el tudjuk távolítani a peremet. (Ha a szélek nincsenek fellazítva, a torta hűlés közben szétrepedhet.)

Hagyjuk teljesen kihűlni. A legjobb állagot akkor kapjuk, ha egy napig pihen a hűtőben. 

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás