Fűszeres bordzsem vörösborból. Köretek mellé, sültekhez, édességekbe, pirítósra

A bordzsem a borlekvárral ellentétben gyorsan elkészíthető, akár aznapi fogyasztásra is. Nagyobb adagot is főzhetünk, légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen vagy hűtőben sokáig megőrzi a minőségét. Kínálhatjuk köretek kiegészítőjeként, sültekhez, sajtokhoz, de süteményekbe, pirítósra, kalácsok kenéséhez is felhasználható lekvár helyett. Vörös- és fehérborból egyaránt kivitelezhető. 

Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez

5 dl vörösbor 

kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint édesítsük, nem szükséges túlcukrozni)

1/2 tasak 2:1 dzsemfix extra 

1 tasak vaníliás cukor

2 ek forralt bor fűszerkeverék

(vagy fűszerek tetszés szerint: fahéjrúd, szegfűszeg, szegfűbors, vaníliarúd, ánizs stb.)

Megjegyzés: a dzsemfixben található pektin ártalmatlan adalékanyag, növények sejtfalából – almahéjból, citrusfélék héjából vagy cukorrépából – állítják elő. Nem azonos az állati csontokból készült zselatinhoz. A természetes gyümölcspektin teszi lehetővé, hogy a hosszadalmas főzési folyamatot 1-3 percre rövidítsük.

Elkészítés

Forraljuk fel a bort a cukorral, a vaníliás cukorral és a forralt bor fűszerkeverékkel (magunk is fűszerezhetjük ízlés szerint fahéjrúddal, ánizzsal, szegfűborssal, szegfűszeggel, kevés vaníliarúddal, alaposan megsikált, szeletelt citromhéjjal stb.). Forraljuk a bort pár percig, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a dzsemfixet. Közepes lángon hagyjuk forrni 2-3 percig, közben keverjük. (Érdemes a dzsemfixet kisebb mennyiségű langyos borban kikeverni, így elkerülhető a csomósodás.)

bordzsem3

bordzsem2

bordzsem5

Ha darabos fűszereket használunk, szűrjük le a bort, ha oldódó ízesítőket, azonnal adagolhatjuk a kisméretű, steril befőttes üvegekbe. Zárjuk le az üvegeket és állítsuk őket fejre. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, nem szükséges dunsztolni.

Hamar megdermed. Ha nincs hűvös, sötét helyiség a lakásban (spájz), tároljuk hűtőben.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizenegy =

hirdetés