Fűszeres húsgolyók tejszínes sajtmártással
Kiadós, ízletes, rizskörettel, burgonyapürével, tésztával is tálalhatjuk. A húsgolyóhoz remek választás a tejszínes sajtmártás.
Hozzávalók
40 dkg darált sertés-, marhahús vegyesen
1 kis köteg medvehagyma
2 közepes burgonya
1 gerezd fokhagyma
kisebb póréhagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 tk füstölt őrölt paprika (vagy őrölt paprika)
1 tk bors
1 tk só
1 csipet őrölt chili
kevés szárított oregano
kevés őrölt kömény
kevés rozmaring
1/2 kápia paprika
olívaolaj
étkezési keményítő
Mártáshoz
2 dl habtejszín
10 dkg natúr krémsajt
5 dkg reszelt sajt
2 evőkanál tejföl
1/2 dl száraz fehérbor
1 kk só
1 kk őrölt bors
1 csipet szárított oregano
apróra vágott snidling
Elkészítés
A darált húst tegyük keverőtálba.
A burgonyát és a fokhagymát tisztítsuk meg, a krumplit reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk apróra, majd ezeket adjuk a húshoz.
A póré- és a medvehagymát, a kápia paprikát vágjuk nagyon apróra, s ezt is adjuk a húshoz. Végül a fűszereket is, s az egészet alaposan keverjük-gyúrjuk össze.
Ha nagyon ragacsos lenne a massza, adagoljunk hozzá kevés zsemlemorzsát.
Formázzunk apró golyókat belőle. Forgassuk meg kevés keményítően és pár kanál olívaolajon süssük készre.
A tejszínt forraljuk fel, adjuk hozzá a krémsajtot, fűszerezzük, öntsük bele a bort, forraljuk össze, tegyük hozzá a tejfölt, majd a maradék sajtokat reszeljük bele.
Keverjük simára, majd tegyük bele a húsgolyókat. Egyet forraljunk rajta, s máris tálalható.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem – Kreatív gasztroblog
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.