Fűszeres karfiolleves, ahogy szerkesztőnk készíti
Gyorsan elkészíthető leves; krutonnal, levesgyönggyel, vagy házilag pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálalom.
Hozzávalók 4 személyre
1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve
1 cm hámozott gyömbér
2 gerezd zúzott fokhagyma
2-3 dkg vaj
200 ml főzőtejszín (20%)
1 púpozott ek barna rizsliszt (finomliszt is jó hozzá)
1 mk himalája só (sózzuk ízlés szerint)
1 kk őrölt curry
késhegyni őrölt kardamom
kb. 5 dkg reszelt sajt (ementáli, trappista, füstölt – vegyesen)
apróra vágott petrezselyemzöld
víz
Elkészítés
A rózsáira szedett karfiolt közepes lábasban felteszem főzni annyi sós vízben, amennyi a karfiolt épp ellepi. A vízbe teszem a gyömbért is, puhára főzöm a karfiolt, a főzésidő végén hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet. A karfiolt nem turmixolom össze, csak villával apróra töröm (nagyobb darabok is maradhatnak benne). A gyömbért kiveszem a vízből.
Egy másik lábasban felolvasztom a vajat, rádobom a zúzott fokhagymát, kicsit pirítom, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, majd meghintem liszttel, jól összekeverem, végül felöntöm a főzőtejszínnel, beleteszem a curryt és a kardamomot és csomómentesre keverem. A fokhagymás-fűszeres besamell mártást hozzáadom a leveshez és összeforralom.
A levest pirított zsemlekockával és reszelt sajttal forrón tálalom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.