Fűszeres karfiolleves, ahogy szerkesztőnk készíti

Gyorsan elkészíthető leves; krutonnal, levesgyönggyel, vagy házilag pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálalom.

Hozzávalók 4 személyre

1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve

1 cm hámozott gyömbér

2 gerezd zúzott fokhagyma

2-3 dkg vaj

200 ml főzőtejszín (20%)

1 púpozott ek barna rizsliszt (finomliszt is jó hozzá)

1 mk himalája só (sózzuk ízlés szerint)

1 kk őrölt curry

késhegyni őrölt kardamom

kb. 5 dkg reszelt sajt (ementáli, trappista, füstölt – vegyesen)

apróra vágott petrezselyemzöld

víz

Elkészítés

A rózsáira szedett karfiolt közepes lábasban felteszem főzni annyi sós vízben, amennyi a karfiolt épp ellepi. A vízbe teszem a gyömbért is, puhára főzöm a karfiolt, a főzésidő végén hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet. A karfiolt nem turmixolom össze, csak villával apróra töröm (nagyobb darabok is maradhatnak benne). A gyömbért kiveszem a vízből.

Egy másik lábasban felolvasztom a vajat, rádobom a zúzott fokhagymát, kicsit pirítom, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, majd meghintem liszttel, jól összekeverem, végül felöntöm a főzőtejszínnel, beleteszem a curryt és a kardamomot és csomómentesre keverem.  A fokhagymás-fűszeres besamell mártást hozzáadom a leveshez és összeforralom.

A levest pirított zsemlekockával és reszelt sajttal forrón tálalom.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 1 =

hirdetés