Fűszeres-zselés almakompót karamellizált gyümölccsel, kekszmorzsával

Zselés-fűszeres almakompót karamellizált gyümölcsszeletekkel, mandulás kekszdarabokkal.

Hozzávalók 4 kehelyhez

4 szem nagyobb savanykás alma

1 csillagánizs

1 kardamom

kevés őrölt fahéj

4 evőkanál cukor

1 citrom leve

5-6 dl víz

4 lapzselatin (agar-agarral helyettesíthető)

1 marék Amaretti keksz vagy diógrillázs

1 alma

4 evőkanál cukor

1 kk víz

4 dkg vaj

pár csepp citrom

Elkészítés

Az almákat tisztítsd meg, távolítsd el a magházakat. Vágd apró kockákra és borítsd egy tál citromos, hideg vízbe.

A vizet öntsd egy kis fazékba, ízesítsd cukorral, csillagánizzsal, fahéjjal és kardamommal. (Hagyományosan fahéjat és szegfűszeget szokás használni, de érdemes kísérletezni a fűszerekkel.) 

Forrald fel a fűszeres vizet, add hozzá a citrom levét. Kóstold meg, ha szükségét érzed, ízesítsd, édesítsd. Dobd bele az almákat és 2 percig forrald. 

A lapzselatinokat áztasd hideg vízbe, nyomkodd ki, keverjük el a kompóttal.

Az elkészült kompóthoz keversz pár szem gránátalmamagot is. Kanalazd talpas poharakba vagy tálkákba és hűtsd le.

Egy másik edényben karamellizálj 4 evőkanál cukrot egy csepp vízzel.

Ha a színe már szép világosbarna, add hozzá a vajat és pár csepp citromlevet, majd tedd bele a szeletelt almát. Óvatosan keverd el, hogy mindenhol bevonja a karamell. Pár perc karamellizálás elegendő, ha tovább tartod benne, széteshetnek az almaszeletek.

A kihűlt zselére kanalazz pár szelet karamelles almát, csepegtess rá kevés szaftot és morzsold rá a ropogós kekszet.

Eredetileg diógrillázst szántam a tetejére, de időhiány miatt beértem a mandulás keksszel. 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 18 =

hirdetés