Fűszeres-zselés almakompót karamellizált gyümölccsel, kekszmorzsával
Zselés-fűszeres almakompót karamellizált gyümölcsszeletekkel, mandulás kekszdarabokkal.
Hozzávalók 4 kehelyhez
4 szem nagyobb savanykás alma
1 csillagánizs
1 kardamom
kevés őrölt fahéj
4 evőkanál cukor
1 citrom leve
5-6 dl víz
4 lapzselatin (agar-agarral helyettesíthető)
1 marék Amaretti keksz vagy diógrillázs
1 alma
4 evőkanál cukor
1 kk víz
4 dkg vaj
pár csepp citrom
Elkészítés
Az almákat tisztítsd meg, távolítsd el a magházakat. Vágd apró kockákra és borítsd egy tál citromos, hideg vízbe.
A vizet öntsd egy kis fazékba, ízesítsd cukorral, csillagánizzsal, fahéjjal és kardamommal. (Hagyományosan fahéjat és szegfűszeget szokás használni, de érdemes kísérletezni a fűszerekkel.)
Forrald fel a fűszeres vizet, add hozzá a citrom levét. Kóstold meg, ha szükségét érzed, ízesítsd, édesítsd. Dobd bele az almákat és 2 percig forrald.
A lapzselatinokat áztasd hideg vízbe, nyomkodd ki, keverjük el a kompóttal.
Az elkészült kompóthoz keversz pár szem gránátalmamagot is. Kanalazd talpas poharakba vagy tálkákba és hűtsd le.
Egy másik edényben karamellizálj 4 evőkanál cukrot egy csepp vízzel.
Ha a színe már szép világosbarna, add hozzá a vajat és pár csepp citromlevet, majd tedd bele a szeletelt almát. Óvatosan keverd el, hogy mindenhol bevonja a karamell. Pár perc karamellizálás elegendő, ha tovább tartod benne, széteshetnek az almaszeletek.
A kihűlt zselére kanalazz pár szelet karamelles almát, csepegtess rá kevés szaftot és morzsold rá a ropogós kekszet.
Eredetileg diógrillázst szántam a tetejére, de időhiány miatt beértem a mandulás keksszel.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.