Édes kétszersült: citromos-fehércsokis biscotti
A fehér csokival bevont édes kétszersült tésztája nagyon kemény, ezért – mint a biscottit általában – tej, kakaó, kávé és tea mellé ajánlják. Az édes kétszersültet az olaszok desszertborba is szívesen mártogatják. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók a tésztához
¼ bögre lágy vaj (2,5 dl-es bögrével számolva)
6 púpozott teáskanál porcukor
1 tojás
2 tk citromlé
1 tk citromhéj
1 ½ bögre liszt
¾ tk sütőpor
½ tk só
½ bögre apróra tört fehér csokoládé
½ bögre szeletelt vagy nagyon apróra tört mandula (opcionális)
Csokimázhoz
1 ½ bögre apróra tört fehércsokoládé
4 tk citromlé
1 tk citromhéj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 fokon.
Keverjük habosra a vajat a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat és a citromlevet.
Egy másik tálban vegyítsük el a sütőporral kevert lisztet, a sót, a csokit és a mandulát, majd adjuk hozzá a vajas masszát és az egészet jól dolgozzuk össze.
Vajazzunk ki egy közepes őzgerincformát, tegyük bele a tésztát, majd süssük kb. 40 percig (ha pirulna a teteje, sütőpapírral fedjük le). Miután kivettük a tepsiből, hagyjuk hűlni 10 percig.
Vegyük ki a formából, majd éles késsel a rovátkák mentén vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre. A szeleteket helyezzük tepsire, és alacsony hőfokon süssük tovább kb. 25 percig.
Ha a keksz kihűlt, a csokimázhoz gőz fölött olvasszuk fel a csokit, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. Mártogassuk bele a kihűlt sütik egyik felét, tegyük a kekszeket sütőpapírra és hagyjuk a csokit megdermedni.
Recept, fotó: Yammie’s Noshery, fordítás: Gasztrostúdió
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.