Francia mákos kocka

A francia mákos kocka nem tartozik a gyorsan elkészíthető édességek közé, viszont annyira finom, hogy érdemes rá időt szánni. Kétféle tésztát kell összeállítanunk és kisütnünk hozzá, a tésztarétegeket főzött vaníliakrémmel ragasztjuk össze. Aki a mákos sütiket szereti, ezt is imádni fogja!

Hozzávalók a tésztalapokhoz

30 dkg liszt

10 dkg cukor

15 dkg vaj

1 csomag sütőpor

2 tojássárgája

kb. 1 dl tejföl

 

Hozzávalók a mákos tésztához

30 dkg cukor

15 dkg vaj

22 dkg darált mák

3 dl tej

25 dkg liszt

2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje

1 csomag sütőpor

3 tojásfehérje

 

Hozzávalók a krémhez

25 dkg cukor

15 dkg vaj

3 tojássárgája

2 tasak vanília ízű pudingpor

1/2 liter tej

2-3 evőkanál cukor

 

Elkészítés

A tésztalapokat készítjük el először. A lisztet a cukorral és sütőporral elkeverjük, a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egy kevés tejfölt, majd elkezdjük összegyúrni. A tejfölből mindig egy kanálnyit adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Ha túl lágyra sikerül, kevés liszttel javíthatunk rajta. Ha összeállt a tészta, pihentessük fél, egy órán át a hűtőben, ezután vágjuk ketté és két kb. fél centi vastag lapot nyújtsunk belőlük. A lapok akkorák legyenek, amekkora tepsiben megsütjük a mákos tölteléket.

A tésztalapokat előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük meg. Óvatosan járunk el, mert a kisült lapok könnyen törnek!

Készíthetjük a mákos tésztát: a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal kikeverjük, a lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét habbá verjük. A vajas keverékhez hozzáöntjük a mákos keveréket, majd alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a tejet, s ezzel is elkeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a mákos masszát sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

Hagyjuk kihűlni.

Végül elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük. Nagyon sűrű lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a cukorral elkeverjük, majd belekeverjük egyesével a tojássárgáját. A kihűlt pudingot is hozzákeverjük.

A süteményt összeállítjuk. Alulra tesszük az egyik lapot, majd erre jön a krém harmadrésze. A krémre kerül a mákos tészta. A mákos tésztát is bekenjük a krém harmadával, majd a tésztalappal beborítjuk és a maradék krémet a tetejére kenjük.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap kockákra szeleteljük és kakaóporral vagy porcukorral megszórva kínáljuk.

 

GasztrostúdióZsuzsi finomságai

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 3 =

hirdetés