Francia mákos kocka
A francia mákos kocka nem tartozik a gyorsan elkészíthető édességek közé, viszont annyira finom, hogy érdemes rá időt szánni. Kétféle tésztát kell összeállítanunk és kisütnünk hozzá, a tésztarétegeket főzött vaníliakrémmel ragasztjuk össze. Aki a mákos sütiket szereti, ezt is imádni fogja!
Hozzávalók a tésztalapokhoz
30 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
Hozzávalók a mákos tésztához
30 dkg cukor
15 dkg vaj
22 dkg darált mák
3 dl tej
25 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje
1 csomag sütőpor
3 tojásfehérje
Hozzávalók a krémhez
25 dkg cukor
15 dkg vaj
3 tojássárgája
2 tasak vanília ízű pudingpor
1/2 liter tej
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés
A tésztalapokat készítjük el először. A lisztet a cukorral és sütőporral elkeverjük, a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egy kevés tejfölt, majd elkezdjük összegyúrni. A tejfölből mindig egy kanálnyit adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Ha túl lágyra sikerül, kevés liszttel javíthatunk rajta. Ha összeállt a tészta, pihentessük fél, egy órán át a hűtőben, ezután vágjuk ketté és két kb. fél centi vastag lapot nyújtsunk belőlük. A lapok akkorák legyenek, amekkora tepsiben megsütjük a mákos tölteléket.
A tésztalapokat előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süssük meg. Óvatosan járunk el, mert a kisült lapok könnyen törnek!
Készíthetjük a mákos tésztát: a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal kikeverjük, a lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét habbá verjük. A vajas keverékhez hozzáöntjük a mákos keveréket, majd alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a tejet, s ezzel is elkeverjük. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a mákos masszát sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Végül elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük. Nagyon sűrű lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a cukorral elkeverjük, majd belekeverjük egyesével a tojássárgáját. A kihűlt pudingot is hozzákeverjük.
A süteményt összeállítjuk. Alulra tesszük az egyik lapot, majd erre jön a krém harmadrésze. A krémre kerül a mákos tészta. A mákos tésztát is bekenjük a krém harmadával, majd a tésztalappal beborítjuk és a maradék krémet a tetejére kenjük.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap kockákra szeleteljük és kakaóporral vagy porcukorral megszórva kínáljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.