Szezonális szuperétel: egészségvédő szelídgesztenye. Lisztmentes gesztenyés kocka

A szelídgesztenye termésének pürésített, ízesített változata közkedvelt alapanyaga édességeinknek, sokféle finomságot ízesíthetünk vele. Ősszel, télen hazánkban is megjelennek a közterületeken az árusok, sült gesztenyét kínálva a járókelőknek. A szelídgesztenye termését érdemes otthon is fogyasztani, sütve vagy főzve – nagyon egészséges.

Alacsony a zsírtartalma, jelentős vitamin-, ásványi anyag és élelmi rost forrás. E-vitamin tartalma kifejezetten magas, ami a feldolgozás során sem megy veszendőbe, így a gesztenyemassza is gazdag E-vitaminban. A zsírban oldódó E-vitamin védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, javítja az anyagcserét, jó a szívnek – csökkenti a káros koleszterin szintjét -, az ideg- és immunrendszernek. A vízben oldódó vitaminok közül kiemelkedő a gesztenye B1-, B2- és B6-vitamintartalma. Ásványi anyag tartalma is kimagasló, jelentős mennyiségű nátriumot, magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort, vasat tartalmaz.

RECEPT

Csokimázas gesztenyés kocka liszt nélkül

A gesztenyés süteményeket szinte mindenki szereti. Ez a süti liszt hozzáadása nélkül készül, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Tojás és gesztenyemassza az alapja, ezért habkönnyű a tésztája.

Hozzávalók

2 x 250 g gesztenyemassza

6 db tojás

12-20 dkg cukor (ízlés szerint, s attól függően, milyen gesztenyemasszát használunk)

8 dkg vaj

1 fél csomag sütőpor vagy 1 mokkás kanál szódabikarbóna

Gesztenyes kocka

Elkészítés

A hat tojássárgájához adjuk hozzá a fellazított gesztenyemasszát, a cukrot, a sütőport és a vajat, majd keverjük össze. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan elegyítsük a gesztenyemasszával.

Előmelegített sütőben, kivajazott, lisztezett tepsiben 150-es hőfokon süssük kb. fél óráig.

A tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez olvasszunk fel vízgőz felett két tábla csokoládét, majd egyenletesen kenjük rá a tésztára. Ha a csokibevonat kezd megdermedni, kockázzuk fel a süteményt, így ha már kihűlt, szépen tudjuk szeletelni.

Recept: Gasztrostúdió, Lengyel Szilvia

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − három =

hirdetés