Jobb, mint a bolti: süssünk sós kekszet!
Sokféle sós keksz kapható az üzletekben, így sokaknak az eszébe sem jut, hogy változatos ízesítéssel maga is megsüthetné, pedig érdemes vele kísérletezni. Alaprecept ropogós sós kekszhez.
Hozzávalók
25 dkg liszt
120 ml tej
30 ml olívaolaj
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
12 g friss élesztő
szezámmag vagy lenmag
1 tojás
Elkészítés
A tejet a cukorral megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük. A lisztet tálba öntjók, a felfutott élesztőt ráöntjük, kicsit összekeverjük, majd mehet bele az olívaolaj, s végül a só. Ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarjuk és másfél órát kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, két részre osztjuk és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlapon vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Keksz- vagy derelyevágóval négyzetekre, vagy kis téglalapokra vágjuk, megkenjük tojással, villával alaposan megszurkáljuk, végül megszórjuk sóval, len- vagy szezámmaggal, esetleg mákkal, köménymaggal (tetszés szerint lehet kísérletezni).
Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.