Így lehetünk geoturisták! | Remek útikönyv Svájcról

A National Geographic Society sokat próbált utazói, szakavatott világcsavargói folyton-folyvást járják glóbuszunk pazar tájait, érdekes országait. De nem csak a díszleteket bámulják meg – a kulisszák mögé, a nemzetek, népek, kultúrák titkaiba is örömest bepillantanak. Vérbeli felfedezőként összegyűjtött tapasztalataikat, bölcs tanácsaikat osztják meg az utazni vágyó olvasókkal a National Geographic Traveler sorozatának köteteiben. Ezúttal a Svájcról szóló kiadványt ismertetjük.

“Szenzációs fényképek, nagyszerű térképek és hiteles tartalom.”

(San Francisco Chronicle)

Mit jelent a geoturizmus?

A felkészült utazó meghatározott céllal indul útnak, és élményekkel telve tér haza. Miközben élményeinket is gazdagítjuk, mindig viselkedjünk felelősségteljesen, hogy úti célunk vadvilágának és történelmi emlékeinek, kulturális gazdagságának állagát megőrizzük, megóvjuk.

Legyünk környezettudatosak – legyünk tisztában azzal, hogy jelenlétünk hatással van környezetünkre.

Időnket és pénzünket igyekezzünk úgy beosztani hogy a helyi jellegzetességeket előnyben részesítsük.

Becsüljük meg úti célunk természeti és kulturális értékeit!

Tiszteljük a helyi szokásokat és hagyományokat!

Tartsuk becsben a helyi lakosok, adottságok, szokások – a természeti szépségek és tájak, történelmi falvak és épületek, zene és ételek – egyediségét!

Részesítsük előnyben a hely különleges értékeit hirdető és óvó üzleteket, azokat a boltokat, helyi éttermeket, szálláshelyeket és utazásszervezőket keressük fel, melyek nemcsak szeretik a hazájukat, de szeretettel gondoskodnak róla, és megmutatják kincseit, kerüljük a hely jellegétől markánsan eltérő üzleteket!

 

Könyvismertető | National Geographic Traveller: Svájc

Teresa Fisher

Teresa Fisher írót, fényképészt, a British Guild of Travel Writers tagját életre szóló szerelem fűzi Svájchoz azóta, hogy kisgyermekként először látogatott Wengen sípályáihoz. Azóta több mint harminc útikönyvet és gyermekeknek szóló útikönyvet írt a világ számos úti céljáról, szakterületévé pedig az európai városi útikönyvek váltak.

Teresa Fisher hét éven át élt az Alpokban, egy rövid ideig Zürichben dolgozott újságíróként. Síelt a svájci üdülőhelyek többségében, túrázott számtalan alpesi útvonalon, őrzött kecskéket, és készített saját kezűleg hegyisajtot. Többek között ezért is hiteles az általa jegyzett útikönyv, amely magyar nyelven a Geographia Kiadó gondozásában jelent meg.

Svájc igencsak rászolgált arra, hogy népszerű turisztikai célpontként tekintsenek rá. E kicsi, tenger nélküli ország Európa szívében helyezkedik el; határos Ausztriával, Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal és Liechtensteinnel, ám mindenekelőtt szenzációs hegyvidéki tájairól híres. Nagyszerű, múzeumokkal és galériákkal teli városai, tündérmesébe illő kastélyai, továbbá kiváló világi és egyházi építészete mindenkinek rengeteg érdekességet tartogat. Egyetlen utazás során képtelenség mindent megnézni, úgyhogy ne is törekedjünk erre – a könyv segít abban, hogy úti célunkat okosan tervezzük meg, s ne maradjunk le a kevésbé ismert látnivalókról sem. Képzeletben is bebarangolhatjuk Svájc tájait, a kötet számos történelmi adalékkal szolgál; gyönyörű táj- és városképeken láthatjuk az ország szépségeit.

A kötet végén praktikus turistainformációkkal szolgáló úti kisokos található, egyebek mellett a belépési szabályokról (vízumról, vámszabályokról, biztosításról), a közlekedésről (vonat, busz, repülő, autó), pénzügyekről, egészségügyről. A szállodákról és éttermekről külön fejezetben tájékozódhatunk, a túrákról és a szabadtéri programokról is hasznos információkat találunk.

Fotók: Teresa Fisher | National Geographic Expeditions

A kötet fejezetei:

Történelem és kultúra | Genf és a Genfi-tó | Bázel és Északnyugat-Svájc | Bern és a Berner Oberland | Vaudi-Alpok és Valais | Luzern és Közép-Svájc | Zürich és a Zürichi-tó | Északkelet-Svájc | Graubünden | Ticino | Úti kisokos

A kötet címe: Teresa Fisher: Svájc

Geographia Kiadó 2013.

135×215 mm, 320 oldal, ára: 4.500,-Ft

Nyitókép: Zürich | www.juanrubiano.com

 

Ajánló

Erzsébet, a királynő

 

Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó élete >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 10 =

hirdetés